«Για βασικά ζητήματα που άπτονται της πολιτικής της Ευρώπης, οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίζουν άμεσα για το μέλλον τους». Με αυτή του τη δήλωση, ο επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας(SPD), Sigmar Gabriel, ρίχνει επί τάπητος το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν, όχι μόνο τις χώρες, αλλά και το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Gabriel, αναφέρει ότι «πρέπει να επιζητούμε την υποστήριξη των λαών μας περισσότερο, όσον αφορά στην Ευρώπη» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι ψήφοι μπορεί να είναι συχνά «δύσκολες και όχι πάντα επιτυχημένες». Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το κόμμα των Πρασίνων (Greens).

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Tagesspiegel, ο ηγέτης των δυναμικά ανερχόμενων Πρασίνων, Cem Oezdemir, χαιρέτισε τις δηλώσεις Gabriel περί «μεγαλύτερης και αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών στις υποθέσεις της Ε.Ε.».

Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, μάλιστα, δεν δίστασε να ζητήσει ακόμη και απευθείας εκλογή όσων βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, από τους ευρωπαίους πολίτες.

Το κεντρο- αριστερό κόμμα SPD και το κόμμα των Πρασίνων, προπορεύονται μακράν του κυβερνώντος κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου. Ενώ και στις περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, υπερσκέλισαν το CDU.

Eνώ στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού μαίνονται λυσσαλέες συγκρούσεις σχετικά με την παροχή περαιτέρω βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, η αντιπολίτευση, όχι μόνον κερδίζει διαρκώς έρεισμα στο γερμανικό λαό αλλά εμφανίζεται και σαφώς πιο ενωμένη όσον αφορά στη στήριξη μιας πιο φιλοευρωπαϊκής πολιτικής.

Πηγή: 24h