Τα κινητά τηλέφωνα των έξι ανταρτών που μάχονταν επί 20 ώρες εναντίον των δυτικών και των αφγανικών δυνάμεων στην επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στην Καμπούλ έδειξαν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής ήταν σε επικοινωνία με ανθρώπους εκτός Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αντάρτες είχαν καταλάβει ένα μέρος ενός πολυώροφου κτιρίου και έριξαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής, αλλά και άλλων πρεσβειών και εναντίον του αρχηγείου της Isaf. Έξι από τις ρουκέτες προσγειώθηκαν στην περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο αφγανός υπουργός Εσωτερικών Μπισμιλάχ Μοχμάντι δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρήκαν στο κτίριο έξι κινητά τηλέφωνα και όπλα μετά την εξουδετέρωση και του τελευταίου ενόπλου χθες Τετάρτη.

“Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι επικοινωνούσαν και δέχονταν διαταγές από μια χώρα εκτός Αφγανιστάν”, αναφέρει ο Μοχμάντι σε ένα βίντεο που δόθηκε στους δημοσιογράφους από το υπουργείο του.

Ο υπουργός πάντως δεν διευκρίνισε ποια χώρα ενδέχεται να εμπλέκεται στην επίθεση, όμως ο αμερικανός πρεσβευτής Ράιαν Κρόκερ και ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Άλεν δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από το δίκτυο Χακάνι, που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και έχει την έδρα του στα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

“Οι βάσεις των τρομοκρατών βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν. Εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται εκεί και στη συνέχεια έρχονται και δολοφονούν τον αθώο λαό μας”, κατήγγειλε ο Μοχμάντι.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι έχει βρει ανάλογα στοιχεία σχετικά με την επικοινωνία ανταρτών με το εξωτερικό στη διάρκεια των επιθέσεων εναντίον του γραφείου του Βρετανικού Συμβουλίου και του ξενοδοχείου Inter Continental φέτος.