Έχει εμπιστοσύνη στην Αίγυπτο όσον αφορά την προσήλωσή της στην ειρήνη με το Ισραήλ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά την επίθεση εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο που τάραξε τα θεμέλια των εύθραυστων σχέσεων των δυο χωρών ο Νετανιάχου τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές για την επιστροφή του ισραηλινού πρεσβευτή στο Κάιρο και για τις απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας με στόχο την προστασία του ίδιου και του υπόλοιπου προσωπικού της πρεσβείας.

Ακόμη, ο Νετανιάχου τόνισε ότι «αυτοί που σχίζουν σημαίες… αρνούνται την ειρήνη και τη χώρα. Χαίρομαι που υπάρχουν άλλες δυνάμεις στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, που ενδιαφέρονται για την προώθηση της ειρήνης».

Τα βίαια επεισόδια με στόχο την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο οδήγησαν στην αναχώρηση του ισραηλινού πρεσβευτή από την Αίγυπτο, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών, τις οποίες ενώνει μια «ψυχρή ειρήνη» όπως την αποκαλούν οι Ισραηλινοί.

Η νέα κρίση με την Αίγυπτο ξέσπασε μόλις μία εβδομάδα μετά την απέλαση από την Τουρκία του ισραηλινού πρεσβευτή λόγω της διαμάχης τους όσον αφορά την επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

Το αντιισραηλινό αίσθημα ενισχύθηκε επίσης μετά το θάνατο αιγυπτίων ισραηλινών από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας τον περασμένο μήνα στα σύνορα των δυο χωρών. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι τα βίαια επεισόδια του Καΐρου πέραν της εκδήλωσης αντίθεσης στην ισραηλινή πολιτική αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να αμφισβητηθεί η νομιμότητα του ισραηλινού κράτους.