Πάνω από 10.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από τότε που κατελήφθη η Τρίπολη από τους αντικαθεστωτικούς.

Ωστόσο, περίπου 50.000 κρατούμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με στρατιωτικό εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

Ο συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη δήλωσε: «Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες (από το καθεστώς) ανέρχεται μεταξύ των 57.000 και 60.000» και πρόσθεσε: «Συνολικά 10.000 ως 11.000 κρατούμενοι έχουν πράγματι απελευθερωθεί» από την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, όμως «πού είναι οι άλλοι;», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, ο συνταγματάρχης δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν την οδική αρτηρία ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σάμπχα, προπύργιο του Καντάφι στη νότια Λιβύη. Οι αντικαθεστωτικοί προγραμματίζουν να προελάσουν στη Σάμπχα αφού πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι.

Αυτή τη στιγμή οι εξεγερμένοι προσπαθούν να διαπραγματευτούν ην παράδοση των υποστηρικτών του Καντάφι στη Σύρτη, «στην περίπτωση όμως που αρνηθούν, θα την πάρουμε (τη Σύρτη) με τη βία», σημείωσε ο Μπάνι. Ο Μπάνι υπογράμμισε επίσης ότι επισκευάστηκε ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για την επανάληψη της τροφοδοσίας.

Ο Μπάνι δήλωσε: «Ο αγωγός φυσικού αερίου επανήλθε και λειτουργεί (…) Θα ξαναρχίσει η ροή αερίου προς την Ευρώπη».

Ο διευθυντής του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Λιβύης στο Ρας Λανούφ, στην ακτή της Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ότι αυτό έχει μείνει ανέπαφο παρά τις σφοδρές μάχες εκεί κοντά ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και προσέθεσε ότι το προσωπικό ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου διύλισης 220.000 βαρελιών την ημέρα.