Η Λιβύη θα τιμήσει όλα τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί με ιταλικές εταιρίες μετά την εκδίωξη του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, δήλωσε ο απεσταλμένος της χώρας της Βόρειας Αφρικής στη Ρώμη, που είχε αλλάξει πλευρά τον Φεβρουάριο τασσόμενος υπέρ της εξέγερσης.

Τα συμβόλαια θα επανέλθουν σε ισχύ όταν αναλάβει καθήκοντα η νέα προσωρινή κυβέρνηση σε όλη τη Λιβύη, δήλωσε ο Χάφεντ Γκάντουρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα.

«Η Ιταλία και η Λιβύη είναι δυο χώρες με στενές σχέσεις και όλες οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί είναι προς το συμφέρον των δύο λαών και των δύο κρατών, και άρα όλα τα συμβόλαια που είχαν κυρωθεί θα επαναβεβαιωθούν», δήλωσε ο Γκάντουρ.

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει πως αναμένει τα συμβόλαια να επαναεπιβεβαιωθούν, παρά το ότι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει πως η διστακτικότητα της Ρώμης κι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε το καθεστώς του Καντάφι ήταν πιθανό να της κόστιζε συμβόλαια στην μετά τον Καντάφι εποχή στη Λιβύη.

Τα συμφέροντα της Ρώμης στην πρώην ιταλική αποικία εκτείνονται από τα συμβόλαια εκμετάλλευσης μεγάλων πετρελαϊκών κοιτασμάτων ως και συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων στους τομείς της άμυνας και των κατασκευών.