Η Ιταλία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να διενεργήσει έρευνα σχετικά με αναφορές ότι μονάδες της Συμμαχίας δεν κατάφεραν να διασώσουν πρόσφυγες από την Λιβύη, όταν το σκάφος τους αντιμετώπισε δυσκολίες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 300 άνθρωποι και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εναέριες και ναυτικές μονάδες του ΝΑΤΟ γνώριζαν την ύπαρξη του σκάφους αλλά απέτυχαν να το βοηθήσουν.

«Δεδομένης της αντιπαράθεσης για την φερόμενη αποτυχία να διασωθούν πλοία που εγκαταλείπουν την Λιβύη με επιβάτες παράνομους μετανάστες, ο υπουργός Εξωτερικών (Φράνκο) Φρατίνι ζήτησε από τον Ιταλό εκπρόσωπο στο ΝΑΤΟ να επιδιώξει μία επίσημη έρευνα σχετικά με το τι συνέβη» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα συζητήσει με το ΝΑΤΟ για το αν η εντολή της Συμμαχίας στην Λιβύη πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνει την προστασία και τη διάσωση των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Ιταλία δεν ζήτησε βοήθεια του οργανισμού για τη διάσωση των προσφύγων από την Λιβύη.

«Λάβαμε πληροφορίες για μία κλήση κινδύνου. Οι ιταλικές αρχές μας ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό στέλνοντας τρία πλοία και ένα ελικόπτερο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Κάρμεν Ρομέρο, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν ζήτησε την υποστήριξη της Ατλαντικής Συμμαχίας.