Οι αφγανικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σε μια εγκαταλελειμμένη νατοική βάση στην Καμπούλ, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτινάξουν το μέγα πρόβλημα της χώρας: τα ναρκωτικά. Το Αφγανιστάν είναι η μεγαλύτερη  πηγή παρασκευής όπιου στον κόσμο- χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο έτος παρήγαγε περί τους 3.300 τόνους.

Με την οικονομία να έχει καταστραφεί έπειτα από πολεμικές συρράξεις, η χώρα αδυνατεί να προσφέρει εργασία στους νέους οι οποίοι βρίσκουν παρηγοριά σε ουσίες. Το Camp Phoenix, βρίσκεται στις παρυφές της Καμπούλ και το 2003 ήταν χώρος που βρισκόταν στα χέρια των Αμερικανών. Σήμερα, έχει αλλάξει χέρια και είναι έτοιμο να δεχτεί τουλάχιστον 1.000 τοξικοεξαρτημένους άστεγους οι οποίοι εδώ λαμβάνουν τροφή και ιατρική περίθαλψη, όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας του Αφγανιστάν, Ferozuddin Feroz.

«Τους προσφέρουμε χειμωνιάτικα ρούχα. Εδώ μπορούν να κάνουν μπάνιο, να ξυριστούν», σημειώνει ο υπουργός. Το κέντρο προσφέρει ένα κύκλο θεραπειών 45 ημερών πριν «επιστρέψουν ως φυσιολογικά μέλη της κοινωνίας», σημειώνει ο Feroz.

Η αστυνομία της χώρας περιπολεί στις πόλεις προς αναζήτηση ναρκομανών που βρίσκουν πρόχειρο κατάλυμα σε περιοχές όπως η γέφυρα Pul-e Sokhta, στα δυτικά της πρωτεύουσας. Η χώρα έχει 123 κέντρα απεξάρτησης, ικανά να προσφέρουν θεραπεία μόνο στο 10% των εξαρτημένων από το όπιο και τους ηρωινομανείς.

rtrs01 rtrs02 rtrs03 rtrs04 rtrs05 rtrs06 rtrs07 rtrs08 rtrs09