Συνεχίστηκαν οι ταραχές και σήμερα στο Καράτσι παρά τις προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στο σημαντικό αυτό εμπορικό και οικονομικό κέντρο, όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο λιμάνι του Πακιστάν, το χρηματιστήριο και η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με την αστυνομία 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από το πρωί της Κυριακής σε συγκρούσεις που προκαλούν εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις, ενώ μέσα στον Ιούλιο, σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι.

Κακοποιοί του δρόμου και συμμορίες είχαν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από πολιτικά κόμματα στο Καράτσι ως άτυπος «στρατός», σε διάφορες διενέξεις για τον έλεγχο περιοχών στην πόλη, από την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχεται το 68% των φορολογικών εσόδων της χώρας.

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι η βία έχει πολιτικά και εθνοτικά κίνητρα, άρα η λύση πρέπει να είναι επίσης πολιτική», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας ζητώντας να μην κατονομαστεί. Επιπλέον, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης στην πόλη από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αλλά χρειάζεται να επιδείξουν περισσότερη ειλικρίνεια.

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι για το νέο κύμα βίας, που εκδηλώθηκε στην δυτική συνοικία Οράντζι στις αρχές του Ιουλίου, όταν είχαν σκοτωθεί 100 άνθρωποι μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Το παραστρατιωτικό σώμα των Ρέιντζερς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής αλλά η βία εξαπλώθηκε σε άλλα τμήματα της πόλης, όπου ζουν πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) ανέφερε ότι 1.138 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καράτσι τους πρώτους έξι μήνες του 2011, με τους 490 να χαρακτηρίζονται θύματα πολιτικής, εθνοτικής και σεκταριστικής βίας.

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η HRCP κάλεσε σήμερα να υπάρξει πολιτική λύση στη βία.