Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι κροατικές αρχές την ευρύτερη περιοχή του δήμου Κάρλοβατς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπου από από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών υπερχείλισαν ποταμοί προκαλώντας πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές.

Περισσότερα από 400 σπίτια βυθίστηκαν στο νερό στην πόλη Κάρλοβατς, τα νερά κατέκλυσαν 26 οδικούς άξονες και ενεργοποιήθηκαν 150 κατολισθήσεις.

Η στάθμη των υδάτων των ποταμών της περιοχής έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρχικά καλλιέργειες και στη συνέχεια τα προάστια. Τα συνεργεία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης δίνουν μάχη για να ενισχύσουν τα αναχώματα και να προστατεύσουν το κέντρο της πόλης. Δραματική είναι η κατάσταση στη συνοικία Λογκόριστε όπου ενώθηκαν οι ποταμοί Κούπα και Κοράνα και σε ορισμένα κτίρια το ύψος του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Οι κάτοικοι στην περιοχή του Κάρλοβατς για πέμπτη φορά μέσα δύο χρόνια είναι αντιμέτωποι με ολική καταστροφή, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Γιούταρνι Λιστ».

Στο γειτονικό δήμο Ντούγκα Ρέσα από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Μρέζνιτσα πλημμύρισαν τρία χωριά. Πλημμύρες πλήττουν και τις πόλεις Γκόσπιτς και Σίμπενικ όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε επιστολή προς τον Κροάτη ομόλογό του, Ζόραν Μιλάνοβιτς τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Σερβίας είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Κροατία, η οποία είναι αντιμέτωπη με καταστροφικές πλημμύρες.

«Η κυβέρνηση της Σερβίας είναι έτοιμη, εφόσον το θεωρείτε αναγκαίο να βοηθήσει την Κροατία με την αποστολή ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων για διαχείριση έκτακτων καταστάσεων λόγω φυσικών καταστροφών και να προσφέρει υλική βοήθεια για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες» τονίζεται στην επιστολή του Σέρβου πρωθυπουργού προς τον Κροάτη ομόλογό του.