Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε σήμερα η Βρετανία να δεχτεί περίπου 20.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς στην Συρία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε απάντηση της αυξανόμενης δημόσιας κατακραυγής προς την κυβέρνηση του να βοηθήσει όσους δραπετεύουν από τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα.

«Προτείνουμε την μετεγκατάσταση στην Βρετανία έως και 20.000 Σύρων προσφύγων έως το τέλος της θητείας αυτού του κοινοβουλίου. Έτσι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο πως αυτή η χώρα είναι μια χώρα εξαιρετικής συμπόνιας», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός αυτός παραμένει αρκετά πιο κάτω από τον αριθμό προσφύγων που δέχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την Γερμανία να αναμένει να δεχτεί περίπου 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες αυτό τον χρόνο.

«Είναι απολύτως δίκαιο ότι η Βρετανία πρέπει να εκπληρώσει την ηθική της ευθύνη να βοηθήσει αυτούς τους πρόσφυγες, όπως έχουμε κάνει με τόση υπερηφάνεια σε όλη μας την ιστορία. Αλλά για να το πράξουμε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό και την καρδιά μας επιδιώκοντας μια διεξοδική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος όπως και τις συνέπειες του», τόνισε ο Κάμερον

Αυτό σημαίνει την αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση στην Συρία, στην ώθηση για τον σχηματισμό μιας νέας ενωτικής κυβέρνησης στην Λιβύη, την συντριβή εγκληματικών συμμοριών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις διακίνησης και στην συνέχιση επιχειρήσεων διάσωσης στην Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Κάμερον.

Η δήλωση υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει ο Κάμερον την προηγούμενη εβδομάδα μετά την φωτογραφία ενός Σύρου μικρού αγοριού που κειτόταν νεκρό σε μια παραλία της Τουρκίας που προκάλεσε ένα ξέσπασμα συμπάθειας των Βρετανών και έθεσε υπό πίεση τον Κάμερον να δράσει.

Η Βρετανία έως τώρα έχει δεχτεί μόλις 216 Σύρους πρόσφυγες σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών και περίπου 5.000 άλλους Σύρους που έχουν καταφθάσει στην Βρετανία ζητώντας άσυλο.