Την παραίτησή του από συριακές επιχειρήσεις υπέβαλε, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, ο Σύρος μεγιστάνας Ράμι Μαχλούφ, ξάδελφος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και στόχος των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.

Η παραίτησή του θεωρείται «παραχώρηση» προς τους Σύρους που διαδηλώνουν κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ.

Η ανακοίνωση έγινε χθες Πέμπτη, παραμονή των προσευχών της Παρασκευής κατά τις οποίες έχουν γίνει οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις και η μεγαλύτερη αιματοχυσία στους τρεις μήνες που διαρκεί η αναταραχή.

Μονάδες του στρατού έχουν περικυκλώσει δύο πόλεις στις βόρειες περιοχές της χώρας, τις Χαν Σέιχουν και Μααράτ αλ-Νουμάαν.

Ο Μαχλούφ ελέγχει αρκετές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Συρίας Syriatel, καταστήματα αφορολόγητων ειδών, μία πετρελαϊκή εκμετάλλευση, μία αεροπορική εταιρεία, ξενοδοχεία και κατασκευαστικές εταιρείες  ενώ έχει επίσης μερίδια σε τουλάχιστον μία τράπεζα.

Σε βάρος του Μαχλούφ οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για διαφθορά από το 2007. Κυρώσεις του έχει επιβάλλει και η ΕΕ του έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις από το Μάιο, όμως εκείνος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι είναι ένας νόμιμος επιχειρηματίας η εταιρεία του οποίου απασχολεί χιλιάδες Σύρους.

Ο Μαχλούφ θα διοχετεύσει τον πλούτο του σε φιλανθρωπικά έργα και αναπτυξιακά προγράμματα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και οι επιχειρήσεις του θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και να στηρίζουν την εθνική οικονομία. Δεν θα ξεκινήσει κανένα νέο πρόγραμμα που να του αποφέρει προσωπικό κέρδος, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Μαχλούφ δήλωσε ότι θα διαθέσει προς πώληση το μερίδιο του στη Syriatel, που φτάνει στο 40% της εταιρείας, και τα κέρδη θα διατεθούν για ανθρωπιστικό έργο και για τις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν στις ταραχές.