«Υποδειγματική» χαρακτηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας την αντίδραση της Ιαπωνίας στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, σημειώνοντας ωστόσο πως το Τόκιο είχε υποτιμήσει τους κινδύνους από το τσουνάμι, όπως αναφέρει η σύνοψη της έκθεσης της Υπηρεσίας για την πυρηνική κρίση της 11ης Μαρτίου, που παραδόθηκε στην ιαπωνική κυβέρνηση.

Οι ειδικοί της ΙΑΕΑ δηλώνουν «βαθιά εντυπωσιασμένοι από την αυτοθυσία των Ιαπώνων εργατών που αντιμετώπισαν ένα πυρηνικό ατύχημα χωρίς προηγούμενο.

Η Υπηρεσία τονίζει επίσης πως η Ιαπωνία πρέπει να φροντίσει για την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής πυρηνικής ενέργειας, η οποία αυτή τη στιγμή υπάγεται στο υπουργείο Βιομηχανίας.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν πολλοί πυρηνικοί σταθμοί από το τσουνάμι είχε υποτιμηθεί», υπογραμμίζει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι το συμβάν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της εταιρείας Tokyo Electric Power Co απέδειξε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί χρειάζονται ένα κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών το οποίο θα αντιμετωπίζει τα ατυχήματα.

«Οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να αξιολογούν σωστά και να προσφέρουν προστασία εναντίον των κινδύνων από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή», επισημαίνει η έκθεση, η οποία κάλεσε την Ιαπωνία να συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία του κοινού αλλά και των εργαζόμενων στον σταθμό της Φουκουσίμα.

Η ολοκληρωμένη έκθεση της ΙΑΕΑ θα παρουσιαστεί σε ένα διεθνές συνέδριο στη Βιέννη μέσα στο μήνα.