Να βελτιώσει την εκπαίδευση των Αφγανών νεοσυλλέκτων καλεί τη διεθνή κοινότητα η οργάνωση Oxfam, επισημαίνοντας ότι έως και 10% των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το 2010 προκλήθηκαν από την αφγανική αστυνομία και τον στρατό. Σε έκθεσή της, που εκπόνησε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, η Oxfam προειδοποίησε πως η απομάκρυνση των διεθνών δυνάμεων από τη χώρα μπορεί να εκθέσει τους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Οι Αφγανοί πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από τις δυνάμεις ασφαλείας τους», λέει ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της Oxfam.

Αλλά παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διατεθεί στις ένοπλες δυνάμεις, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός συνιστούν συχνά απειλή αντί να προσφέρουν προστασία στους πολίτες, προσθέτει.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περιπτώσεις νυχτερινών επιδρομών που πραγματοποιούνται χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία των πολιτών, στρατολόγηση και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, κακομεταχείριση στη διάρκεια κράτησης, δολοφονίες και κακοποίηση πολιτών από την τοπική αστυνομία, την οποία πολλές κοινότητες θεωρούν εγκληματική συμμορία.

Τον Ιούλιο, οι διεθνείς δυνάμεις υπό το ΝΑΤΟ πρόκειται να μεταβιβάσουν τον έλεγχο της ασφάλειας στους Αφγανούς σε επτά περιοχές και η διαδικασία μεταβίβασης θα ολοκληρωθεί το 2014.