Την ώρα που η ανεργία στα Σκόπια χτυπάει «κόκκινο» και η οικονομική κρίση γονατίζει την πλειοψηφία των συμπατριωτών του, ο σκοπιανός πρωθυπουργός επιλέγει να στήνει αγάλματα και μνημεία, αναζητώντας τον δικό «μακεδονικό» μύθο, σύμφωνα με το protothema.gr.

To άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα στηθεί στο κέντρο των Σκοπίων, σε βάθρο που έχει ήδη κατασκευαστεί και συνολικά αγγίζει τα 22 μέτρα, όσο δηλαδή μια οκταόροφη πολυκατοικία. Φιλοτεχνήθηκε από τη σκοπιανή γλύπτρια Βαλεντίνα Στεβανόσβκα μετά από διεθνή διαγωνισμό και χυτεύθηκε σε ιταλικό εργαστήριο στην Φλωρεντία. Η μεταφορά του, από την Ιταλία στα Σκόπια, έγινε τμηματικά μέσα σε κοντέινερ, με απόλυτη μυστικότητα.

Το κόστος του έργου ξεπέρασε τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ. Ελάχιστοι σήμερα στα Σκόπια, γνωρίζουν πού βρίσκεται αποθηκευμένο το άγαλμα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα τοποθετηθεί επάνω στο βάθρο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, όπως ήδη συνέβη με αγάλματα Βουλγάρων κομιτατζήδων που οι Σκοπιανοί θεωρούν εθνικούς τους ήρωες.

Η φωτογραφία με το άγαλμα του Μακεδόνα βασιλιά αναρτήθηκε για λίγες ώρες στο επίσημο προφίλ του VMRO, του κόμματος του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στο Facebook, για να αποσυρθεί αμέσως, ενώ την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Vreme.

Στα Σκόπια, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το άγαλμα θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, προκειμένου να αποκομίσει ψήφους από τους εθνικιστές που ονειρεύονται ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Το άγαλμα θα στηθεί πριν τις εκλογές, εφόσον το κυβερνών κόμμα του κ. Γκρούεβσκι, θελήσει να παίξει και πάλι το εθνικιστικό “χαρτί” του», δήλωσε στο protothema.gr o πρώην υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια επί Γκλιγκόροφ Ντένκο Μάλεσκι.