Αεροπλάνο έφθασε στη Λιβύη προκειμένου να παραλάβει τους Καναδούς πολίτες που προσπαθούν να επιστρέψουν στον Καναδά. Το αεροσκάφος, που αναχώρησε από τη Ρώμη μεταφέροντας Καναδούς διπλωματικούς καθώς και εφόδια, θα επιστρέψει στην Ιταλική πρωτεύουσα με τους Καναδούς πολίτες.

Το αεροπλάνο χωρητικότητας 220 ατόμων έχει ήδη λάβει δικαίωμα προσγείωσης στην Τρίπολη. Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών του Καναδά, 344 Καναδοί πολίτες έχουν εγγραφεί επίσημα στην καναδική πρεσβεία της Τρίπολης ενώ 213 δήλωσαν πως θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Το υπουργείο εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ποια χαρτιά χρειάζονται οι Καναδοί υπήκοοι για να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ το κόστος της αναχώρησής τους με αεροπλάνο ανέρχεται στα 500 καναδικά δολάρια κατ’ άτομο.

Ο υπουργός εξωτερικών Λόρενς Κάνον αναμένεται να μεταβεί στη Ρώμη για να υποδεχτεί τους Καναδούς πολίτες από τη Λιβύη. Η κυβέρνηση έχει ναυλώσει και δεύτερο αεροπλάνο για την μεταφορά όλων των πολιτών, ενώ συνεργάζεται και με άλλες πρεσβείες για να ολοκληρωθεί από κοινού η εγκατάλειψη της χώρας.

Στο μεταξύ, όσοι Καναδοί μαζί με Αμερικανούς και Βρετανούς προσπάθησαν να διαφύγουν με φέρι μποτ για τη Μάλτα αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις λόγω κακοκαιρίας στη Μεσόγειο.