Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλίνουν προς την κατεύθυνση της άρσης της οδηγίας της απαγόρευσης των ταξιδιών εντός των ορίων της, που έχει επιβληθεί στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, όπως είπε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ε.Ε. των 27 μελών, απέτυχε να χαλαρώσει το μέτρο, που ισχύει για τον Σαλεχί, ενός συντηρητικού πολιτικού, εξ’ απορρήτων του Ιρανού προέδρου Αχμαντινετζάντ, προκειμένου να φθάσει εγκαίρως στη Γερμανία για το ετήσιο συμβούλιο ασφαλείας του Μονάχου.

Πριν από την πρόσφατη τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, ο Σελαχί ηταν επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας του. Ως γνωστόν, αυτό τον οργανισμό η Ε.Ε. τον έχει συμπεριλάβει στη «μαύρη λίστα» της, γιατί θεωρεί ότι προωθεί αυτό που οι Δυτικοί φοβούνται ότι είναι πρόγραμμα δημιουργίας πυρηνικού οπλοστασίου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι το ατομικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό προσανατολισμό.

Η Κάθριν Άστον, Επίτροπος επί των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, αποκάλυψε ότι τα μέλη της, απασχολήθηκαν με το ζήτημα του αν θα πρέπει να μετακινηθεί ο Σαλεχί από την λίστα των Ιρανών, που απαγορεύεται να ταξιδεύουν εντός της Ένωσης, η όχι. Ο Σαλεχί είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη λίστα το Νοέμβριο του 2009.

«Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο της κοινής παραδοχής ότι συνήθως οι υπουργοί Εξωτερικών εξαιρούνται των καταλόγων με τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η μετακίνηση, γιατί γενικά όλοι επιθυμούν να έχουν κάποιον να συνομιλούν, στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών, που να μπορεί να ταξιδεύει και να επισκέπτεται», δήλωσε η Άστον.

Συμπλήρωσε δε πως, σε ότι την αφορά, η ίδια θα είναι πολύ κυνική απέναντι του και αυτό δεν είναι άσχετο με τον ρόλο του στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τις αναφορές αυτές τις έκανε η Ευρωπαία αξιωματούχος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου πλην των χωρών της Ε.Ε. μπορεί να ταξιδεύει ο Ιρανός ΥΠ.ΕΞ.