Εκ νέου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση την ερχόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να αναφερθεί η εθνικότητά της, η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της Μοσάντ με εκείνον της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος είναι διαμεσολαβητής.

«Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις νέες προτάσεις υπό τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ και με ενεργό αμερικανική ανάμειξη», είπε η πηγή.

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί η απελευθέρωση περισσοτέρων από 120 ομήρων που απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εντός του πλαισίου μιας συμφωνίας εκεχειρίας, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Οι δυο πλευρές πετούν το μπαλάκι για το αδιέξοδο η μια στην άλλη. Το Ισραήλ υποστηρίζει πως δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους.