Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον σήμερα δήλωσε «Καταδικάζω απερίφραστα την καταστροφή το πρωί του ξενοδοχείου Shepherd και την προβλεπόμενη κατασκευή ενός νέου παράνομου οικισμού εποίκων. Υπενθυμίζω ότι οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι όσον αφορά το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι οι εποικιστικές αυτές δραστηριότητες «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών και συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνευση».

Σύμφωνα με την Άστον, η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί μέρος των κατεχόμενων από το Ισραήλ Παλαιστινιακών Εδαφών και υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της.

Την ίδια στιγμή ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωνε σήμερα ότι ο ρόλος της Ευρώπης για να επιτευχθεί «ειρήνη μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών είναι κρίσιμος». Επιμένει εξάλλου σε ανακοίνωσή του στην ανάγκη να αρχίσουν «εκτάκτως ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που είναι σχετικά με το τελικό καθεστώς και οι οποίες θα οδηγήσουν στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ».

Ταυτόχρονα ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι δήλωσε σήμερα έπειτα από συνομιλίες που είχε με την ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ ότι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι χώρες μέλη της ΕΕ, θα αναγνωρίσουν ως το Σεπτέμβριο του 2011 την Παλαιστίνη ως κράτος.

Ακόμα ο Μάλκι δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα: «Η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών μου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στις αρχές του Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που η ΕΕ δεν το κάνει, η Ισπανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους θα έχει αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».