Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται σφοδρή κριτική για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης της Χαμάς αλλά και την καταστροφική – όπως αποδείχθηκε – στρατηγική του έναντι της ισλαμιστικής οργάνωσης για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς για προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη. Η δημοφιλία του και η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ το αίσθημα της ασφάλειας, βασικός παράγοντας για τους Ισραηλινούς, έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Η διαπίστωση του αδιεξόδου και η δυσαρέσκεια είναι τόσο διάχυτη στην ισραηλινή κοινωνία, που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για να διαβεβαιώσει πως βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας και του ισραηλινού στρατού απαντώντας στις επικρίσεις του Τύπου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση διαχειρίζεται τον πόλεμο κατά της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας .

Και ενώ η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη «επικείμενη», μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες του Ισραήλ, η Yedioth Ahronoth, δημοσίευσε δριμύ άρθρο κατά της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας ότι μια «κρίση εμπιστοσύνης» έχει εγκατασταθεί ανάμεσα στον Νετανιάχου και την στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ. «Έχει πλήξει σοβαρά την προσήλωση στον πόλεμο και την λήψη των αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των επώδυνων αποφάσεων. Το Ισραήλ χρειάζεται τώρα μία αποτελεσματική, προσηλωμένη στον στόχο κυβέρνηση», έγραψε η Yedioth Ahronoth

Κάνοντας την σύγκριση με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, που ξεκίνησε με επίθεση από την Αίγυπτο και την Συρία και βρήκε απροετοίμαστες τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, η εφημερίδα έγραψε ότι, 50 χρόνια πριν, οι ισραηλινοί ηγέτες στάθηκαν ικανοί να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη πριν το Ισραήλ καταγάγει την τελική νίκη. «Σήμερα, το Ισραήλ κάνει διαχείριση, αλλά δεν έχει μία λειτουργική διαχείριση».

Χθες το βράδυ, το γραφείο του Νετανιάχου, μαζί με τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία δήλωναν ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία και καλούσαν τα μέσα ενημέρωσης να αποφύγουν «ψευδή δημοσιεύματα που το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την ενότητα και την ισχύ μας». «Ανάμεσα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει απόλυτη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη και σαφής ενότητα σκοπού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση κατά της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι η πολιτική ηγεσία θα δώσει το πράσινο φως. Ωστόσο, μεγάλη πίεση ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την συγκράτηση της ισραηλινής εισβολής.

«Τα υπουργεία της κυβέρνησης ακόμα δεν έχουν συνέλθει από το σοκ»

Ο Νετανιάχου έχει πει ότι η κυβέρνηση θα αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες των μηχανισμών ασφαλείας που επέτρεψαν σε εκατοντάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς να εισβάλουν στο Ισραήλ και να επιδοθούν σε σφαγές και απαγωγές στις παραμεθόριες ισραηλινές κοινότητες.

Οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση προέρχονται και από άλλες πλευρές, όπως οι δήμαρχοι του Ισραήλ, οι οποίοι εκλήθησαν να αναλάβουν μεγάλο βάρος του έργου ανακούφισης του πληθυσμού μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Κατανοώ ότι όλοι βρίσκονταν σε σοκ μετά από αυτό που συνέβη. Χρειάσθηκαν μία ή δύο ημέρες στον στρατό για να συνέλθει. Χρειάσθηκαν μία ή δύο ημέρες στις τοπικές αρχές για να συνέλθουν…Τα υπουργεία της κυβέρνησης ακόμα δεν έχουν συνέλθει», δήλωσε το σαββατοκύριακο ο Χαΐμ Μπίμπας, δήμαρχος της πόλης Μοντιίν και πρόεδρος της ομοσπονδίας δήμων στο Channel 12 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο Νετανιάχου, που επέστρεψε φέτος στην εξουσία, επικεφαλής ενός συνασπισμού της σκληρής εθνικιστικής και θρησκευτικής δεξιάς, έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές πολύμηνο λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων του για την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών του Ισραήλ.

Όμως η δημοφιλία της ισραηλινής κυβέρνησης γνωρίζει νέα καταβαράθρωση μετά την 7η Οκτωβρίου και σκηνές δημοσίων επιθέσεων εξοργισμένων Ισραηλινών κατά υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκάλεσε τον Μπένι Γκαντς, τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος Γαλάζιο και Λευκό, να συμμετάσχει στο στενό πολεμικό συμβούλιο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.Και προκάλεσε την οργή εξτρεμιστών της κυβέρνησής του, όπως ο διαβόητος Μπεν Γκβιρ. Ωστόσο, το προσωπικό του κύρος, ήδη ταλαιπωρημένο από την δίκη του για διαφθορά, έχει πληγεί σοβαρά και πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Μπένι Γκαντς θα είχε πολύ πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός.