Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία εν τω μεταξύ σφυροκοπάται από αέρα, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Η ισραηλινή ηγεσία και οι σύμμαχοί της έχουν μπλέξει σε ένα κυκεώνα αμφιβολιών για τις δυνατότητες επιτυχίας και φόβων για μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με παγκόσμιες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν στη σύγκρουση εμπλακεί, όπως έχει προειδοποιήσει και το Ιράν.

Διανύοντας την τρίτη εβδομάδα από την επίθεση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός παραμένει συγκεντρωμένος στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα αναμένοντας την οριστική εντολή για την επέμβαση. Όμως, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο ούτε για την «εξοντώση» τη Χαμάς, όπως έχει διακηρύξει, αλλά ούτε και για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, που όπως ανακοίνωσε θέλει να «παραδώσει τα κλειδιά».

Η κριτική προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό ενισχύεται και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να είναι και η τελευταία του από τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χρεώνεται εκτός από την αδυναμία αποτροπής της πρωτοφανούς επίθεσης της Χαμάς και την καταστροφική – όπως αποδείχθηκε – στρατηγική του έναντι της ισλαμιστικής οργάνωσης για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς για προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη.

Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το αίσθημα της ασφάλειας, βασικός παράγοντας για τους Ισραηλινούς, έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Η αίσθηση του αδιεξόδου και η δυσαρέσκεια είναι τόσο διάχυτη στην ισραηλινή κοινωνία, που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ, και ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μια ασυνήθιστη – εν καιρό πολέμου – διαβεβαίωση πως «εργάζονται από κοινού, σε στενή και πλήρη συνεργασία, όλο το εικοσιτετράωρο» για την επίτευξη των στόχων.

Βέβαια ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να «καρφώνει» την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην επιχείρηση. Είμαστε «έτοιμοι και αποφασισμένοι» για την «επόμενη φάση» του πολέμου και ότι περιμένουμε πολιτικές εντολές, επανέλαβε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Μαρτύρησε μάλιστα και την εμπλοκή των ΗΠΑ. Το Ισραήλ, είπε, «μαθαίνει» από την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ».

Η αναφορά του Χαγκάρι αφορά στις πυρετώδεις συναντήσεις και επαφές ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την «επόμενη φάση» του πολέμου. Η πραγματικότητα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις ΗΠΑ, είναι πως η αμερικανική ηγεσία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους σχεδιασμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί πως οι στόχοι δεν είναι επιτεύξιμοι και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι ακόμη έτοιμες για να ξεκινήσουν τη χερσαία εισβολή βάσει ενός σχεδίου που θα λειτουργήσει.

Οι αμφιβολίες έχουν εκφραστεί επίσημα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν αρχικά προειδοποίησε δημόσια το Ισραήλ πως «η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν μεγάλο λάθος» και εν συνεχεία, κατά την ομιλία του στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε πως το Ισραήλ χρειάζεται «σαφήνεια σχετικά με τους στόχους και μια ειλικρινή αξιολόγηση σχετικά με το εάν ο δρόμος στον οποίο βαδίζει θα επιτύχει αυτούς τους στόχους».

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν η παρέμβαση των ΗΠΑ που ανέβαλε την εξαγγελθείσα χερσαία εισβολή, επίσημα το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον διαψεύδουν οποιαδήποτε εμπλοκή και υπογραμμίζουν πως η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χερσαία εισβολή.  

Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε διαδοχικές επικοινωνίες που είχε με τον ισραηλινό ομόλογό του, φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης του τρόπου με τον οποίοι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χερσαία εισβολής τη Γάζα, όπου η Χαμάς έχει αναπτύξει ένα περίπλοκο δίκτυο με υπόγειες σήραγγες κάτω από τον εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστοσελίδα Αxios, αποκάλυψε πως το Πεντάγωνο έστειλε έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό των αμερικανών πεζοναυτών, τον υποστράτηγο Τζέιμς Γκλιν, μαζί με άλλους αξιωματικούς για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς στις προκλήσεις της μάχης ενός αστικού πολέμου. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι οποίοι υπογράμμισαν πως η αποστολή του Γκλιν δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις για το Ισραήλ.

Η αναφορά του στρατιωτικού εκπροσώπου του Ισραήλ πως «μαθαίνουμε» από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «δένει» με τις πληροφορίες πως ο Λόιντ Όστιν κατά τις συνομιλίες με Γιόαβ Γκάλαντ υπογράμμισε τις δυσκολίες των «εκστρατείων εκκαθάρισης» της Μοσούλης στο Ιράκ από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους το 2016 και το 2017, αλλά και στη Φαλούτσα νωρίτερα.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν, είναι ότι η μάχη σε αστικό ιστό είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε ο Λόιντ Όστιν στο «This Week» του ABC News. Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως «ενθάρρυνε» τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ «να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο του πολέμου».

Οι ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιποι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ που αυξάνουν δραματικά τις απώλειες των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, τα θύματα προσεγγίζουν τις 5.000, επηρεάζοντας αρνητικά την κοινή γνώμη σχετικά με την υποστήριξη του εβραϊκού κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπογράμμισαν στους New York Times, πως από τις συνομιλίες με ισραηλινούς ομολόγους τους έχουν διαπιστώσει πως το Ισραήλ δεν έχει ένα εφικτό σχέδιο δράσης για να εξαλείψει τη Χαμάς. Το Ισραήλ, σημείωσαν, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προσπαθήσει να εξοντώσει την ισλαμιστική οργάνωση με «χειρουργικές αεροπορικές επιδρομές σε συνδυασμό με στοχευμένες επιθέσεις στρατευμάτων ειδικών επιχειρήσεων», όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Μοσούλη, ή «θα εισβάλουν με άρματα μάχης και πεζικό στη Γάζα», όπως έκανε ο αμερικανικός στρατός στη Φαλούτζα το 2004.

Στο Πεντάγωνο κυριαρχεί η άποψη πως οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης που πραγματοποιήθηκαν στη Μοσούλη ή στη Ράκα αποτελούν μια πολύ καλύτερη στρατηγική για αστικό πόλεμο σε σχέση με την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τη Φαλούτζα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως και οι δύο τακτικές θα έχουν μεγάλες απώλειες, αλλά μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αιματηρή και για τα στρατεύματα αλλά και για τους αμάχους.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το Associated Press, πως ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «εκκαθαρίσεων» στη Μοσούλη κυμαίνεται μεταξύ 9.000 και 11.000. Και το Ισλαμικό Κράτος είχε μόνο δύο χρόνια για να προετοιμάσει την άμυνα του, σε αντίθεση με τη Χαμάς που αναπτύσσει εδώ και μια 15ετία το αμυντικό της δίκτυο σε βάθος, με υπόγειες και επίγειες οχυρώσεις, ένα τεράστιο δίκτυο με σήραγγες, επιλεγμένες θέσεις μάχης, πιθανά ναρκοπέδια και παγίδες με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους και κτίρια.