Η μητρότητα μετά τα 30 είναι ένα ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο των τελευταίων ετών. Οι επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι γυναίκες που επιλέγουν να γίνουν μητέρες μετά τα 30 εισέρχονται σε μία επικίνδυνη ζώνη όπου τα προβλήματα και οι κίνδυνοι «καραδοκούν».

Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυξάνονται κατά 20% οι πιθανότητες πρόωρης γέννησης και θνησιμότητας των νεογνών στις γυναίκες μεταξύ 30 και 34 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που αποφασίζουν να γίνουν μητέρες λίγο πριν τα 30.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ορισμένοι από τους κορυφαίους βρετανούς μαιευτήρες προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που αναβάλλουν τη μητρότητα για μετά τα 30 «αψηφούν τη φύση» και τελικά δεν καταφέρνουν να γίνουν μητέρες λόγω της αύξησης των ποσοστών του κινδύνου και της στειρότητας.

Η καθηγήτρια Ulla Waldenström που ηγήθηκε της έρευνας επισήμανε ότι η ιδανικότερη ηλικία για να κάνει παιδί μία γυναίκα είναι μεταξύ των 20 και 30 ετών. Όπως ανέφερε, η φυσιολογική γήρανση του πλακούντα και των ωοθηκών εξηγούν τα υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών.