Το «συνταγολόγιο» για πετυχημένα πονηρά ραντεβουδάκια είχε ανέκαθεν την τιμητική του, και αυτό βάλθηκε να μας αποδείξει το ρετρό βιβλίο που συμβουλεύει τις κυρίες παρελθουσών εποχών πώς να κάνουν τη διαφορά στα μάτια του καβαλιέρου τους!

Κάποιες συμβουλές ακολουθούν την οδό της κοινής λογικής, την ίδια ώρα που άλλες μοιάζουν πια γελοιωδώς παλιομοδίτικες.

Είτε πάντως μιλάμε για το σήμερα είτε για τη δεκαετία του ’30, ένα είναι σίγουρο: το να μεθύσεις στο πρώτο ραντεβού δεν θα σε πάει και πολύ μακριά σε όρους έρωτα!

Ο κανόνας «μη μεθύσετε» περιλαμβάνεται φυσικά στις συμβουλές που δίνει στις γυναίκες της εποχής το διδακτικό εγχειρίδιο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Click Parade το σωτήριον έτος του 1938.

Τι άλλο λέει στις γυναίκες το απόσταγμα αυτό της ραντεβουδίστικης σοφίας; Μα να μην είναι ιδιαίτερα συναισθηματικές, τι άλλο; Ταυτόχρονα βέβαια συμβουλεύει τις κυρίες να προσέχουν πώς κάθονται, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στον τρόπο συμπεριφοράς τους, που οφείλει να μην είναι απρόσεκτος.

Στα highlight πάντως των κινδύνων που ελλοχεύουν σε κάθε βήμα του πρώτου ραντεβού, το εικονογραφημένο εγχειρίδιο αποτρέπει τη γυναίκα από το να είναι εκδηλωτική, ενώ δεν πρέπει με τίποτα να μιλά την ώρα που χορεύει. Και για το τέλος, το καλύτερο: οι κυρίες δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάνε το σουτιέν τους στην πρώτη αυτή διερευνητική συνάντηση!

«Μη δείχνετε δημόσια την τρυφερότητά σας για τον συνοδό σας», αναγράφει η λεζάντα στη sepia φωτογραφία με τον ιδιαιτέρως ανήσυχο άντρα για τα καμώματα της αμοραλίστριας κυρίας. «Κάθε δημόσια εκδήλωση τρυφερότητας είναι απλώς κακό γούστο, που συνήθως εξευτελίζει ή ντροπιάζει τον συνοδό σας».

Έτερη συμβουλή καθορίζει τις σχέσεις της γυναίκας με τον… μετρ: «Μην εξοικειώνεστε με τον σερβιτόρο, συζητώντας για το πόσο ωραία περάσατε εκεί παλιότερα με άλλο συνοδό. Οι άντρες αξίζουν, επιθυμούν την αμέριστη προσοχή σας»! Αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ, το εγχειρίδιο διατείνεται: «Μην πίνετε πάρα πολύ καθώς ο άντρας περιμένει να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Ας τα δούμε όμως και στην εικονογραφημένη τους εκδοχή, που είναι απείρως πιο αστεία…


Βαρετό! Οι γυναίκες συμβουλεύονται να μη μιλάνε για μόδα ή ρούχα αν θέλουν πράγματι να εντυπωσιάσουν τον συνοδό τους!


Θέλετε να μασήσετε τσίχλα; Δεν το συνιστά ο οδηγός, αν πάντως είναι απαραίτητο κάν’ τε το με το στόμα κλειστό. Και προσέξτε πάντα τον τρόπο που κάθεστε!


Η πολύ οικειότητα με τον σερβιτόρο βλάπτει σοβαρά το μέλλον του ραντεβού…


Μη γίνεστε συναισθηματικές: οι άντρες δεν εκτιμούν καθόλου τα κλάματα σε δημόσιο μέρος…


Ντύσιμο για ραντεβού: Διασφαλίστε το γεγονός ότι θα είστε πανέτοιμες πριν φτάσει ο συνοδός σας. Και μην ξεχνάτε το σουτιέν σας!


Περιορίστε το μέικ-απ: κρατήστε το κραγιόν για τον εαυτό σας και σίγουρα μακριά από το μαντίλι του.


Μην είστε απρόσεχτες! Και προσπαθήστε να μη μιλάτε την ώρα που χορεύετε, καθώς ο άντρας του 1930 δεν το εκτιμούσε φαίνεται αυτό καθόλου.


Το ποτό κάνει τις περισσότερες γυναίκες να δείχνουν γελοίες, συμβουλεύει ο οδηγός.


Όλα λάθος: η μέθη και το φλερτ με άλλους άντρες είναι ο σίγουρος τρόπος να σας παρατήσει το ραντεβού σας.


Όταν όλα πάνε στραβά: το απόλυτο ραντεβού πήγε κατά διαόλου όταν η γυναίκα έγινε στουπί, καταφέρνοντας πριν να εξαγριώσει μέχρι και τον εστιάτορα…