Λιχουδιές που θα σας ξετρελάνουν! Ανάλογα με τη γεύση, διαλέξτε και το λικέρ: λικέρ πορτοκαλιού, λιμοντσέλο, φουντούκι, καρύδι ή
και ρούμι, ουίσκι, γλυκό μοσχάτο.

Υλικά συνταγής μαγειρικής:

1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 15%
1/4 κούπας ζεστό καφέ espresso και 1/4 κούπας λικέρ καφέ
820γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο)
σκόνη κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής – μαγείρεμα:

Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα να βράσει. Σβήστε τη φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια, τον εσπρέσσο και το λικέρ (εναλλακτικά μπορεί να μπει κάτι άλλο ανάλογα με τη γεύση που θέλετε- το γράφουμε στις σημειώσεις της συνταγής). Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιογενές το υλικό. Ρίξτε στο μπολ του μίξερ και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, περίπου 2 ώρες.

Οι Ελβετοί προσθέτουν και κάτι άλλο στη διαδικασία. Xτυπούν την κρύα σοκολάτα με το σύρμα του μίξερ (τα χτυπητήρια) για 1 λεπτό. Έτσι αφρατεύει το μείγμα και αλλάζει χρώμα, γίνεται ανοικτό καφέ.

Στρώστε ένα ταψί τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο, με μεμβράνη και ρίξτε το μείγμα. Χτυπήστε ελαφρά το ταψί στον πάγκο nα καθίσει το μίγμα, απλώστε πάνω του ένα κομμάτι μεμβράνη και στρώστε με τα χέρια σας την επιφάνεια. Βάλτε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες. Θα το καταλάβετε πιάνοντας με το δάχτυλό σας ότι έχει σφίξει.

Μεταφέρετε την πλάκα στον πάγκο. Αφαιρέστε τη μεμβράνη στην πάνω πλευρά. Πασπαλίστε με τα χέρια σας όλη την επιφάνεια με κακάο. Τουμπάρετε την και αφαιρέστε τη μεμβράνη της κάτω πλευράς. Ξαναπασπαλίστε. Τώρα έχετε μια πλάκα σοκολάτας πασπαλισμένη στο κακάο, η οποία δεν κολλά στον πάγκο (ή σε ξύλο κοπής). Κόψτε σε λωρίδες, πασπαλίζοντας κάθε μια με κακάο από όλες τις πλευρές. Στοιχίστε τις και κόψτε κύβους. Χρησιμοποιείστε ή μαχαίρι με μακριά λαβή ή τη ρόδα της πίτσας.

Ένα- ένα τα κυλάτε σε μπολ με σκόνη κακάο, τα τινάζετε και τα βάζετε στην πιατέλα. Διατηρούνται 2 εβδομάδες στο ψυγείο, αεροστεγώς κλεισμένα να μην απορροφήσουν μυρωδιές. Όταν θέλετε να τα σερβίρετε, ξαναβουτήξτε τα σε κακάο γιατί θα έχουν σίγουρα υγρανθεί.

Πηγή: sidages.gr