Υλικά για το παντεσπάνι:
# 50 γραμμ. βούτυρο
# 70 γραμμ. κουβερτούρα
# 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
# 1 πρέζα αλάτι
# 1 φλ. τσαγιού αλεσμένη καρυδόψιχα
# 1 κ.σ. κονιάκ
# 2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη

# Για την κρέμα σοκολάτας
# 2 κ.σ. κακάο
# 5 κ.σ. βραστό νερό
# 200 γραμμ. (πλάκα) κουβερτούρα ψιλοκομμένη
# 300 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
# 1 πρέζα αλάτι
# σαντιγί για το γαρνίρισμα
# χοντροκομμένα καρύδια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι: Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο με τη σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε 5΄-6΄ να κρυώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και στη συνέχεια τα ψιλοκομμένα-αλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, με μίξερ χειρός, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Τότε προσθέτουμε βροχηδόν τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ η υφή της. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα στη σοκολάτα και απαλά με κουτάλι διπλώνουμε το μείγμα, να αραιώσει. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις τη διπλώνουμε στο μείγμα, να γίνει ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι 22 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30΄-35΄. Το παντεσπάνι φουσκώνει όταν ψήνεται. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο πέφτει λίγο ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Βγάζουμε το δαχτυλίδι της φόρμας και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε μία λεπτή φέτα από την επιφάνεια. Το παντεσπάνι μέσα έχει κρατήσει υγρασία. Ξαναβάζουμε το δαχτυλίδι στη φόρμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε 2΄-3΄ να γίνει χλιαρή. Κοσκινίζουμε το κακάο σε μικρό μπολ. Ρίχνουμε το βραστό νερό και το διαλύουμε καλά. Το ρίχνουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα της σοκολάτας αλλάζει υφή και γίνεται πιο πυκνό. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χτυπημένη κρέμα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα να αραιώσει ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε και την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα ή κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει τη μορφή της μους. Την αδειάζουμε επάνω στο παντεσπάνι. Ισιώνουμε την επιφάνεια της τούρτας. Παγώνουμε τη σοκολατίνα μέχρι να σφίξει η μους και να κόβεται, για περίπου 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε το δαχτυλίδι με προσοχή. Βάζουμε το γλυκό σε τουρτιέρα. Αλείφουμε ολόγυρα με γλυκιά ή άγλυκη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με καρύδια.

Πηγή φωτογραφίας: argiro.gr