Οι περισσότερες γυναίκες από τη δεκαετία των 30 και μετά αναζητούν προϊόντα φροντίδας του δέρματος που είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ένα συστατικό που εμφανίζεται συχνά στις ετικέτες τέτοιων προϊόντων είναι το β-υδροξύ οξύ (BHA). Είτε πρόκειται για καθαριστικό, είτε για κρέμα ματιών, είτε για αντηλιακό, το BHA χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος και ειδικά σε εκείνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του δέρματος.

Τι είναι το β-υδροξύ οξύ

Το β-υδροξύ οξύ (BHA) αναφέρεται σε μια κατηγορία χημικών ενώσεων που περιλαμβάνει το σαλικυλικό οξύ. «Τα BHA είναι λιποδιαλυτά, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απολέπιση του δέρματος και την αποσυμφόρηση των πόρων», λέει στο Health Shots η δερματολόγος και αφροδισιολόγος, Dr Aditi Wadhwa.

Το σαλικυλικό οξύ, το πιο κοινό BHA, προέρχεται από τη σαλικίνη, μια ένωση που βρίσκεται στον φλοιό της ιτιάς. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως καθαριστικά και τονωτικά, για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ακμής και της ανομοιόμορφης υφής του δέρματος.

Πώς το β-υδροξύ οξύ βοηθά να αντιμετωπίσετε τη γήρανση

θεραπεία προσώπου με Βήτα υδροξυ οξύ

Το β-υδροξύ οξύ προσφέρει πολλά οφέλη για τη γήρανση του δέρματος, όπως και αυτά που ακολουθούν παρακάτω.

1. Απολέπιση και κυτταρικός κύκλος εργασιών

Το BHA διεισδύει στους πόρους λόγω της λιποδιαλυτής του φύσης. Αυτό βοηθά στην απολέπιση μέσα στους θύλακες, προωθώντας την αποβολή των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Διευκολύνοντας τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, η BHA συμβάλλει σε μια πιο λεία και νεανική επιδερμίδα.

2. Μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας

Το γερασμένο δέρμα μπορεί να είναι επιρρεπές σε αυξημένη ευαισθησία και φλεγμονή. Το σαλικυλικό οξύ, το πιο κοινό BHA, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην καταπράυνση του δέρματος, στη μείωση της ερυθρότητας και στην ανακούφιση από τους ερεθισμούς, συμβάλλοντας σε μια πιο ήρεμη και ομοιόμορφη επιδερμίδα.

3. Αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων

«Η απολεπιστική δράση των BHA δεν βοηθά μόνο στην υφή, αλλά συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων», λέει η Dr Wadhwa. Προάγοντας την κυτταρική εναλλαγή, ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων, πιο υγιών κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και να συμβάλουν σε μια πιο νεανική επιδερμίδα.

4. Ενίσχυση της διείσδυσης των προϊόντων

Το BHA μπορεί να ενισχύσει τη διείσδυση άλλων συστατικών περιποίησης του δέρματος. Το γερασμένο δέρμα συχνά επωφελείται από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν αντιοξειδωτικά, πεπτίδια και άλλες αντιγηραντικές ενώσεις. Βελτιώνοντας την απορρόφηση αυτών των συστατικών, το BHA συμπληρώνει τη συνολική αποτελεσματικότητα μιας ρουτίνας φροντίδας του δέρματος, προωθώντας μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των σημείων γήρανσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το β-υδροξύ οξύ για τη γήρανση του δέρματος

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τη χρήση του β-υδροξύ οξέος για τη γήρανση του δέρματος:

  • Ξεκινήστε με χαμηλότερη συγκέντρωση (περίπου 1 τοις εκατό σαλικυλικό οξύ), εάν δοκιμάζετε πρώτη φορά προϊόντα με BHA. Αυξήστε τη συγκέντρωση σταδιακά, εάν το δέρμα σας είναι σε θέση να το ανεχτεί καλά.
  • Αναζητήστε καλά σχεδιασμένα προϊόντα με BHA, όπως καθαριστικά, τονωτικά ή ορούς.
  • Επιλέξτε προϊόντα με ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά.
  • Ξεκινήστε με μία ή δύο φορές την εβδομάδα και, στη συνέχεια, αυξήστε σταδιακά τη συχνότητα, αν είναι καλά ανεκτή στο δέρμα σας.
  • Χρησιμοποιήστε το BHA το βράδυ για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ηλιακής βλάβης. Εάν το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφαρμόστε στην επιδερμίδα σας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος (SPF 30 ή υψηλότερο), καθώς μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Εφαρμόστε το BHA μετά τον καθαρισμό και πριν από βαρύτερα προϊόντα, όπως οι ενυδατικές κρέμες. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες στοχευμένες θεραπείες ή ορούς, λαμβάνοντας υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις και ερεθισμούς.
  • Προσέξτε για σημάδια ερεθισμού, όπως ερυθρότητα, ξηρότητα ή υπερβολικό ξεφλούδισμα. Μειώστε τη συχνότητα χρήσης ή μεταβείτε σε χαμηλότερη συγκέντρωση εάν εμφανιστεί ερεθισμός.