6
loading

Πριν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει την πόρτα μας, όλοι εμείς οι γονείς λέγαμε πόσο μας λείπει να περνάμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας και πόσο πολύ μας απορροφά η δουλειά μας. Και τώρα που τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, οι ίδιοι παραπονιόμαστε και… πελαγώνουμε όταν σκεφτόμαστε πώς θα μπορέσουμε να «κουμαντάρουμε» τα μικρά τερατάκια τα οποία γεμάτα όρεξη για παιχνίδι και αστείρευτη ενέργεια πρέπει να… «μαντρωθούν» στο σπίτι.

Περίεργο πλάσμα ο άνθρωπος και αυτό αποδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση. Λοιπόν, φίλε γονιέ, η ευκαιρία που έψαχνες για να μείνεις μαζί με τα παιδιά σου και να περάσετε μαζί ώρες, έφτασε. Ίσως βέβαια δεν υπολόγιζες το πόσες πολλές θα είναι αυτές οι ώρες, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.

Τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από τον Covid- 19 συνεχίζονται, τα σχολεία, ας μη γελιόμαστε, δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά και μετά, έπειτα θα έρθει το Πάσχα και σε συνδυασμό με τις δυο εβδομάδες που ήδη κάθονται τα παιδιά στο σπίτι… καλό μήνα!

Αλλά ας μην πελαγώνουμε. Αφενός αυτή η άτυπη καραντίνα είναι για το κοινό καλό και αφετέρου υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περνάμε καλά μαζί τους και να διασκεδάζουμε και εμείς και εκείνα.

1. Συνεχίζουμε τη μελέτη

Ξεκινάμε από τα δύσκολα. Ναι, προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα ικανοποιήσει τα παιδιά και κυρίως τους μαθητές του δημοτικού αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει και σίγουρα είναι δημιουργικό. Επειδή όπως βλέπουμε η παραμονή στο σπίτι μάλλον θα… τραβήξει σε χρόνο, τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσουν την επαφή με το σχολείο. Έστω και από απόσταση. Μια επανάληψη σε όσα έχουν ήδη διδαχθεί κρίνεται απαραίτητη. Τώρα, αν μπορούμε να τους μάθουμε και κάποια πράγματα παραπάνω μέσα από αυτή τη μελέτη τότε ακόμα καλύτερα.

2. Παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση

Όταν υπάρχουν διαβάσματα και εξωσχολικές δραστηριότητες, τότε τα περισσότερα από τα πιτσιρίκια δεν προλαβαίνουν να δουν τηλεόραση, εκτός κι αν είναι σαββατοκύριακο. Κορονοϊού παρόντος, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν και έτσι αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε με τρόπο δημιουργικό. Βάζουμε να δούμε μια ταινία. Οι  περισσότερες παιδικές ταινίες προσπαθούν να περάσουν στα παιδιά διάφορά κοινωνικά μηνύματα. Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά μας να δούμε την ταινία και κουβεντιάζουμε μαζί τους για αυτή και τα μηνύματά της. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και με κάποια παιδική σειρά ή ακόμα και με κινούμενα σχέδια. Σε κάθε περίπτωση δεν τα παρατάμε μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης και πάμε σε άλλο δωμάτιο να πιούμε καφέ. Μένουμε μαζί τους.

3. Τα «απαγορευμένα» video games, tablet και smartphones

Τα παιδιά, με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, νιώθουν (ακόμα και αν δεν το δείχνουν) πολύ πιεσμένα. Ας κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Ας παίξουν λίγο παραπάνω με τα video games ή τα tablet τους. Ελεγχόμενα πάντα, τους επιτρέπουμε να πάρουν αυτό το «απαγορευμένο φρούτο» στα χέρια τους και να χαλαρώσουν λίγο.

4. Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα

Ας πάμε τώρα σε αυτά που χρειάζονται την περισσότερη δουλειά από εμάς. Το διάβασμα ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος για να περάσει ένα παιδί καλά την ώρα του. Καθόμαστε μαζί και διαβάζουμε (ανάλογα με την ηλικία) ένα παραμύθι, ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ακόμα και ένα κόμικ.

Μια καλή πρόταση θα ήταν να πάρουμε ένα βιβλίο με μύθους τους οποίους θα δραματοποιήσουμε κάνοντας σκετσάκια ή ακόμα παίζοντας και παντομίμα με στόχο να κερδίσει αυτός που καταφέρει να βρει σε ποιον μύθο αναφερόμαστε

5. Επιτραπέζιοι θησαυροί

Αποκλείεται να υπάρχει έστω και ένα σπίτι με μικρά παιδιά που να μην έχει επιτραπέζια παιχνίδια. Ευκαιρία να τα… ξεσκονίσετε, λοιπόν. Απλώστε τα στο πάτωμα και καλή διασκέδαση. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να βάλουμε, βέβαια, και τα πάζλ. Και δημιουργικό και παιχνίδι και κυρίως… ησυχία γιατί θέλει και την απαιτούμενη σκέψη.

6. Η μουσική που πάντα… εξημερώνει τα ήθη

Και αφού απολαύσαμε λίγο την ησυχία με τα επιτραπέζια ήρθε η ώρα να κάνουμε λίγη περισσότερη φασαρία. Βάζουμε την αγαπημένη μουσική των παιδιών (ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως δεν θα ικανοποιούμε τα δικά μας γούστα), δυναμώνουμε την ένταση και τα ακολουθούμε σε ότι κάνουν. Τραγουδάνε; Τραγουδάμε. Χορεύουν; Χορεύουμε. Πετάει ο γάιδαρος; Αμέ! Παίρνει και επιβάτες. Οτιδήποτε αρκεί να νιώσουν πως το κάνουμε μαζί.

7. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική γιατί νηστικό αρκούδι δεν χορεύει

Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα πρέπει να μαγειρέψουμε. Τι θα τα κάνουμε, άλλωστε, όλα αυτά τα πράγματα που σπεύσαμε να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ λες και ερχόταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;  Αυτό, λοιπόν, μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και όχι απλά διασκεδαστικό αλλά και δημιουργικό για τα παιδιά.

Προσπαθήστε να φτιάξετε μαζί την αγαπημένη τους πίτα ή το αγαπημένο τους γλυκό. Δώστε τους δουλειές και ρόλους. Κάντε τα να νιώσουν πως είναι ένας σημαντικός κρίκος της πορείας μέχρι να μπει το ταψί στο φούρνο. Θα το ευχαριστηθούν.

8. Νοικοκυριό γιατί κάποιος πρέπει να μαζέψει το χάος που δημιουργήθηκε

Και αν νομίζετε πως με το που μπαίνει το ταψί στο φούρνο η απασχόληση τελειώνει και επιστρέφουν στην τηλεόραση ή στο τάμπλετ, είστε γελασμένοι. Μετά έρχεται η ώρα της καθαριότητας. Δώστε τους και εδώ έναν ρόλο. Ας κάνουν κάτι, το οτιδήποτε, ακόμα και το πιο απλό. Αρκεί να έχουν να απασχοληθούν και ταυτόχρονα να μάθουν πως δεν βάζουν κάτι στη μέση και μετά το αφήνουμε εκεί.

9. Ζωγραφική. Παντού. Ακόμα και σε τοίχους

Εδώ κι αν υπάρχουν λύσεις και πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Βάλτε μια θεματική και ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά. «Διαγωνιστείτε» για το ποιος θα κάνει την ωραιότερη ζωγραφιά. Δοκιμάστε όλες τις τεχνικές. Με μαρκαδόρους, με ξυλομπογιές ακόμα και με (τις πάντα πιο διασκεδαστικές) νερομπογιές. Ζωγραφίστε σε μπλοκ. Σε ακουαρέλα ακόμα και σε κάποιον τοίχο του δωμάτιο τους. Ειδικά αυτό το τελευταίο θα το λατρέψουν. Ελεγχόμενα, όμως. Και αφού πρώτα ξεκαθαρίσουμε πως αυτό γίνεται μόνο στον συγκεκριμένο τοίχο του σπιτιού.

Επιπλέον, υπάρχουν πάντα οι χειροτεχνίες και οι κατασκευές από απλά υλικά. Παράλληλα, πολλά σχολεία στην αρχή της χρονιάς στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να αγοραστούν βάζουν μέσα και τον πηλό. Αν έχει ξεμείνει σε κάποιο σπίτι είναι και αυτό μια εξαιρετική ιδέα.

10. Αυτοσχέδια παιχνίδια

Εδώ υπάρχουν δυο υποκατηγορίες. Η πρώτη αφορά τις πολλές κούτες με παιχνίδια που τους έχουμε αγοράσει ή που τους έχουν φέρει δώρα φίλοι και συγγενείς. Καθίστε κάτω και παίξτε ποδοσφαιράκι ή στρατιωτάκια με τα αγοράκια. Κούκλες με τα κοριτσάκια. Βάλτε λίγη φαντασία. Δημιουργήστε ιστορίες. Αναλάβετε ρόλους.

Η δεύτερη αφορά παιχνίδια όπως το κρυφτό (αν το σπίτι σας είναι μεγαλύτερο), κρυμμένος θησαυρός (αν το σπίτι είναι μικρότερο). Λύσεις πολλές. Όρεξη να υπάρχει…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ζωντας στα χρονια του φιλελυθερισμου

  https://www.youtube.com/watch?v=vH9m37L8hLw&feature=emb_title

 2. avatar πατριωτισμος αε

  Αφενός, μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και άλλα 10 μνημονιακής λιτότητας στην Ελλάδα, η κατάσταση ετοιμότητας των συστημάτων υγείας ήταν γνωστή. Με σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υποχρηματοδοτούμενες υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ και καιρό ανεπαρκές. Η απαξίωση της δημόσιας υγείας συνοδεύεται από τις υποσχέσεις για περισσότερη “ελευθερία”, “ευελιξία” και “επιλογές”, που θα προσφέρει η ιδιωτική υγεία, προφανώς για όσους μπορούν να πληρώσουν.

  Αφετέρου, η απειλή του κορονοϊού δεν είναι ένα μοναδικό και αναπάντεχο γεγονός, αλλά ήρθε στον απόηχο πολλών άλλων καταστροφικών και ανησυχητικών γεγονότων. Οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και την Αυστραλία, αποτελούν απλώς κάποια ορόσημα στην πορεία της κλιματικής καταστροφής, ενώ η παγκόσμια κινητοποίηση γύρω από αυτό το ζήτημα εντείνεται συνεχώς. Όσοι αρνούνται την πραγματικότητα ή θέτουν άλλες προτεραιότητες, είτε από άγνοια είτε από συμφέρον, θα συνεχίσουν να κλείνουν τα αυτιά τους και να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι έπεσε από τα σύννεφα, δεν άκουσε και δεν γνώριζε τίποτε.

 3. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου που είμαστε στο σπίτι
  ... Διαδίδουμε παντού αισιόδοξο μήνυμα!!

  Διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο, βλέπουμε μια καλή ταινία ή μια ενδιαφέρουσα σειρά στην τηλεόραση, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, φτιάχνουμε όμορφες κατασκευές…και φυσικά φρεσκάρουμε τα μαθήματά μας..!

  Παρακάτω δίνεται μια ενδεικτική λίστα με βιβλία, ταινίες και δημιουργικές δραστηριότητες για αξιοποίηση. Αναμένουμε τις προτάσεις και τις γνώμες σας ώστε να διευρυνθεί το υλικό. Τα βιβλία μπορούν να παραγγελθούν από ηλεκτρονικά καταστήματα ή να ανταλλαχθούν (πάντα τηρώντας τα μέτρα που προτείνουν οι γιατροί) με άλλους γονείς που τα έχουν. Επιμένουμε στο αίτημα για λειτουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην οποία μπορούν να προβληθούν οι ταινίες που προτείνουμε και ακόμα περισσότερες.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/03/blog-post_521.html

 4. avatar Τονο Μάσας.

  Να τραβάτε επτά γραμμούλες και μετά να άλλη μια γραμμή απο πάνω για να μετράτε τις εβδομάδες. Να γράφετε ΑΧ-ΒΑΧ στους τοίχους. Να κάνετε πολλά τατουάζ στο σώμα σας και να τρώτε Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια φάτε μάγκες βγάλτε χρόνια.

 5. avatar Μαμα

  Και τι κάνουμε όταν στο σπίτι υπάρχουν έξι παιδια απο 15 έως 1 χρονών. Πως τους απασχολείς και τους έξι;;νομίζω πως όταν τελειώσει η καραντίνα θα περνουμε κοροψυχοφαρμακα... Μια τρέλα!

  1. avatar Μπραβο σου κοπελα μου

   ...αφου ειχες το κουαγιο και εκανες 6 ..να τα χαιρεσαι υγεια και τυχη σ ολα τους ...δεν σε φοβομαστε...δεν θα σου χρειαστουν καθολου τα φαρμακα... σε εμας θα χρειαστουν... Ολα καλα θα πανε ...αντε για ολους μας!!! Φιλια!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...