55
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Ο Λευτέρης Τσαϊρίδης στις αρχές της δεκαετίας του '50 έμαθε τη Νέα Σμύρνη να τρώει τυλιχτό σουβλάκι. Σήμερα, 60 και πλέον χρόνια μετά, τα σουβλάκια «ο Λευτέρης» παραμένει μια βαθιά οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν τα εγγόνια του Λευτέρη και οι οποίοι έχουν φροντίσει να διατηρήσουν το -εξαιρετικό προϊόν τους- ίδιο και απαράλλακτο.

Η συνταγή απλή. Το τυλιχτό δεν περιέχει μέσα τζατζίκι, σως, τυροκαυτερή, ενώ στο μαγαζί δεν θα βρεις γύρο ούτε κατά διάνοια.

IMG_9188

Αρχές της δεκαετίας του '50 ο Λευτέρης Τσαϊρίδης συναντάει έναν Αρμένη, που του εκμυστηρεύτηκε ένα μυστικό για να ταΐσει την οικογένειά του. Και, κάπως έτσι, του έδειξε πώς να φτιάχνει σουβλάκι.

IMG_9145Ο 30χρονος τότε Λευτέρης, το 1953, πήρε το παιδικό καροτσάκι του, τότε 3χρονου, γιου του, έβαλε μέσα σε ένα κουβούκλιο μια παγοκολόνα για να διατηρεί το κρέας, τη ντομάτα και το κρεμμύδι, έβαλε από πάνω μια ψησταριά που είχε φτιάξει ο ίδιος και βγήκε να πουλήσει στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Τρία χρόνια αργότερα το 1956, το σουβλάκι του ήταν τόσο δημοφιλές που κατάφερε να αποκτήσει το δικό του «σπίτι» στην Ομήρου, κερδίζοντας, με την πάροδο του χρόνου, το προσωνύμιο ο «πρύτανης» του σουβλακιού.

Η τρίτη γενιά «Λευτέρης», τα τέσσερα εγγόνια, άνοιξαν το μαγαζί στην κεντρική πλατεία της Νέα Σμύρνης, στην οδό Ειρήνης 2 τον περασμένο Μάρτιο. Ούτε για μία στιγμή δεν σκέφτηκαν να αλλάξουν την παραδοσιακή συνταγή που αν και απλή είναι δοκιμασμένη.

IMG_9160

Το τυλιχτό σουβλάκι δεν περιέχει μέσα τζατζίκι, σως, κλπ όπως θέλει η μοντέρνα σχολή. Ακόμη κι αν το παραγγείλεις με καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο, ο Λευτέρης ο εγγονός, θα στο φτιάξει με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μόνο έτσι επιτρέπει στο καλά ψημένο και εξαιρετικής ποιότητας κρέας να αναδείξει τη γεύση του κι αυτό είναι το ζητούμενο για τους ιδιοκτήτες του.

Το «καύχημα» του καταστήματος δεν είναι άλλο από την περιβόητη πίτα, η οποία είναι από τότε φρέσκια και αλάδωτη. Με ευλάβεια εδώ και δεκαετίες ψήνεται μαζί με το ίδιο το κρέας, πάντα στα κάρβουνα, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σύμφωνα με τη συνταγή του παππού Λευτέρη.

IMG_9162

Η μόδα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και η εξέλιξη του τυλιχτού με τις διάφορες προσθήκες δεν δείχνει να ενδιαφέρει την οικογένεια Τσαϊρίδη, που επιμένει πεισματικά στην πατροπαράδοτη συνταγή: χοιρινό καλαμάκι, μπιφτέκι, λουκάνικο ή κοτόπουλο με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό συν μπέικον και πιπεριά για όσους προτιμούν το κοτόπουλο.

«Με το τζατζίκι κρύβουμε μυρωδιές και γεύσεις κρέατος. Φτιάχνουμε το παραδοσιακό σουβλάκι, είναι το ίδιο από το 1953 που ξεκίνησε ο παππούς  μου. Δεν υπήρχε τζατζίκι τότε. Η πίτα είναι αλάδωτη και η ντομάτα και το κρεμμύδι ψήνεται μαζί με την πίτα και το κρέας στην ψησταριά» μας λέει ο εγγονός Λευτέρης. Γύρο ή ντονέρ δεν βρίσκεις εδώ ούτε κατά διάνοια.

Τον ρωτάμε πώς αντιδρούν οι πελάτες: «Όσοι μπαίνουν σε ένα σουβλατζίδικο νομίζουν ότι το παραδοσιακό σουβλάκι είναι με τζατζίκι. Έχουμε πάρα πολλούς πελάτες, που είναι γέννημα θρέμμα Νέα Σμύρνη κι έρχονται και με τα εγγόνια τους. Αυτοί ξέρουν ότι εμείς δεν βάζουμε τζατζίκι. Υπάρχουν βέβαια και οι περαστικοί. Κάποιους μπορεί να τους χαλάσει και κάποιους όχι».

IMG_9149

Πολλοί είναι και οι επώνυμοι πελάτες που έχουν δοκιμάσει το σουβλάκι του Λευτέρη: Μάνος Κατράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χάρις Αλεξίου, Πωλίνα, Τάκης Σπυριδάκης, Τζόϋς Ευείδη, Άννα Βίσση, Δάντης και πολλοί ακόμα.

IMG_9123

Ο μεγαλύτερος γιος του «παππού Λευτέρη» Κώστας Τσαϊρίδης, θέλησε να την μοιραστεί μαζί μας:

IMG_9177

«Το 1957, ένας κοινός φίλος του πατέρα μου και του Μάνου Κατράκη, ο Βασίλης Κυριακίδης, φέρνει τον Μάνο Κατράκη στο μαγαζί της Ομήρου. Έμενε με την Λίντα Άλμα στη στροφή της Νέας Σμύρνης. Ερχόταν κάθε μέρα με τα πόδια από εκεί, είναι δύο τετράγωνα και έπαιρνε δυο τυλιχτά με διπλό κρέας μόνο με αλατοπίπερο.

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα ο πατέρας μου τον ρωτάει: "Κε Κατράκη δεν σας αρέσει η ντομάτα και το κρεμμύδι;" γιατί αυτά έβαζε στο σουβλάκι και απαντάει ο Μάνος Κατράκης: "Είναι δυνατόν Λευτέρη να είμαι Κρητικός και να μην μου αρέσει η ντομάτα;" "Και γιατί δεν βάζετε μέσα έστω και τη ντομάτα", τον ρωτάει ο πατέρας μου. "Γιατί μόνο με αλάτι και πιπέρι καταλαβαίνεις τι τρως"».

IMG_9181 IMG_9136 IMG_9141IMG_9174IMG_9164

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

55
σχόλια
  1. avatar Μανωλης Αποκουραστος

    Και η πατατα? ποτε εγεινε η πατατα αυθεντικο υλικο στο σουβλακι? Εφυγα απο την Ελλαδα το '72 και αν ελεγε τοτε κανενας "σουβλακι με πατατα" θσ βαζαμε τα γελια. Ερχωμαι πισω στην Ελλαδα σε τρεις μηνες και φωβαμαι τι θσ μου σερβιρουν οταν ζητησω "ενα σουβλακι παρακαλω."

  2. avatar Κώστας kemg

    Πίτα άπαιχτη ψημένη πάνω στα καλαμάκια αλάδωτη χωρίς πατάτες τζατζίκια για να ξέρεις τι τρώς

  3. avatar γιαννης ο υπομονετικος

    στην περιοχη της πλακας υπαρχει ένα σουβλατζιδικο στην οδο κυδαθηναιων οι διαστασεις του μαγαζιου είναι εναμιση τετραγωνικο και πουλαει σουβλακι στο ποδι και τα χρηματα τα παιρνει με το τσιμπιδακι εκει είναι το καλυτερο σουβλακι

  4. avatar Markj

    Σακης στην Μπελογιάννη στη Νίκαια, (εχει συγχωρεθει ανθρωπος μερικα χρονια τωρα) απλα απαιχτο....
    Κεμπάπ μόνο με ντομάτα κρεμμύδι- τίποτα άλλο.... Ίσως το καλύτερο κεμπάπ

  5. avatar Dimi68

    Ημαρτον ρε ελληναρες!!!Καφριλα,κατηγόριες και βρισιες ακομη και για τα σουβλακια,καλαμακια,γυρους; Η Μ Α Ρ Τ Ο Ο Ο Ν
    Ας το κανει ο καθενας οπως θελει.Με το ζορι στο μπουκωσαν και βριζεις;;!!
    Εδω το πηγαν απο Αγγλια μεχρι Αυστραλια.Πιο διασημο κι απτο μουσακα ειναι και καθεσαι να βριζεις;;!! Αποψη ναχεις στην Ελλαδα κιας ειναι και για τα σ...α

  6. avatar Ν Π

    Μπήκα στο trip advisor και ισχίουν όλα όσα γράφει το newsbest. Αυτό δε σημαίνει ότι μ αρέσει κιόλας, προτιμώ τα βρώμικα τα πολυ βρώμικα.

    1. avatar dguiu

      πολυ βρώμικα, να έχουνε και καμιά κάλτσα μέσα

  7. avatar fotisAth

    Να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα, ελληναράδες και ελληνοαλβανάδες

  8. avatar yguyrtg

    άμα βάλει και λίγο σαντιγύ θα είναι τέλειο

  9. avatar Στο Χαϊδαρι

    Ο Αργυρης. Ποτε δεν εφυγε απο το τρικυκλο. Μονο καλαμακι, ντοματα, κρεμμυδι, μαιντανο, και λιγη σαλτσουλα, εβαζε .
    Δεν χρειαζονται πολλα υλικα σε ενα σουβλακι για να ειναι νοστιμο.

  10. avatar Νεα Σμυρνη

    Ειναι μικροσκοπικο το σουβλακι του, πρεπει να φας 4 για να χορτασεις!

    1. avatar ΚΙΑΔ

      Υπέροχο όμως

  11. avatar ΠΑΠΟΡΤΕ

    ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ.
    ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΛΕΕΙ...
    ΡΩΤΑΕΙ Ο ΨΗΣΤΗΣ: KΑΛΑΜΑΚΙ ;
    AΠΑΝΤΑΕΙ Η ΞΑΝΘΙΑ : TO ΒΓΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΧΥΜΟ;

    1. avatar Goku1

      Παει μια ξανθια σε ενα σουβλατζιδικο.
      Λεει μια πιτα με γυρο.
      Την ρωταει ο σουβλατζης με αλλοιφη;
      Και λεει η ξανθια γιατι σε φαρμακειο ηρθα;

      Παει μια ξανθια σε θεσσαλονικιοτικο σουπερ μαρκετ και λεει θελω κασερι
      Και τη ρωταει αυτος στα τυρια γκουντα, ενταμ;
      Και λεει η ξανθια κασερι δεν ειπα;

      Η ιδια ξανθια λεει βαλε μου και φετα
      Και της βαζει αυτος στα φυρια μια φετα ψωμι
      Και λεει η ξανθια ξερεις φετα αυτη που ακομα και ο Αμερικανος ετσι τη λεει...
      Γιατι εχει κατοχυρωθει απο την Ελλαδα...

      Παει μια ξανθια

  12. avatar παππουλης

    ο πατερας μου σωταριζε ελαφρως την ντοματα και το κρεμμυδι,(ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΑΔΙ) εψηνε το σουβλακι αντικρυστα και οχι επανω στα καρβουνα. μιλαμε για μαστορα. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΓΟ! ολα αυτα που γραφουν ειναι μπουρδες. υπαρχει ομως ενα πολυ καλο αρμενικο σουβλατζιδικο στο κεντρο, εκει μαλιστα! ακου σουβλακι με πατατες τηγανητες! ΕΛΕΟΣ!!

    1. avatar KΙΑΔ

      Κι όμως έιναι υπέροχο το σουβλάκι του. Αφράτη, φρέσκια πίτα αλλάδωτη, ελαφρώς σσωταρισμένη ντομάτα και κρεμμύδι (ποτέ σε λάδι) και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
      Πατάτες συνήθως δε βάζει. Ίσως όταν κάποιος το ζητήσει. Παλιά δεν έβαζε τίποτ' 'αλλο, μόνο καλαμάκι χοιρινό, ντομάτα, κρεμμύδι και λίγο μαιντανό. Και για τους μερακλήδες και λίγο κόκκινο πιπέρι.

      1. avatar παππουλης

        τι να σου πω, δε μπορω να κρινω γιατι δεν εχω φαει απο κει. γενικως φυλαγομαι καθως ειμαι σχετικος με κρεατα και φυλαγομαι. τρεμω στην ιδεα τι προκειται να φαω μεσα απο τα μπαχαρικα και τις επικινδυνες μαριναδες που ισως εχει υποστει το ανοστο σημερα κρεας ωστε να τρωγεται.

  13. avatar ΠΕΙΝΑΩΩΩΩ

    ΜΕΝΩ ΖΩ ΑΘΗΝΑ...Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ..ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΡΩΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ,ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ,ΠΙΤΟΓΥΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΟΣ...ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΜΗΝ ΠΩ ΣΕ 2-3 ΔΑΚΤΥΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΑΥΤΟ?...ΟΥΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΔΙΝΑ ΑΥΤΟ..ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΑ ΚΙΟΛΑΣ ? ΕΛΕΟΣ...

  14. avatar chriskalts

    εγω ξερω ενα ακομα πιο ΄΄παραδοσιακο σουβλατιζιδικο΄΄ , με περισσοτερη ΄΄αποψη΄΄ που στο τυλιχτο δεν βαζει ουτε πιτα!
    σου δινει απλως μια λαδοκολλα με λιγο κρεμμυδι και μαιντανο .....αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαα
    απο τις φωτο και τα γραφομενα, καταλαβαινω οτι
    ο αρχι σκρουτζ ΄΄ξυπνιος΄΄ ελληναρας,
    σουβλατζης ΄΄λευτερης΄΄ πουλαει ενα κοινο αθηναικο βρωμικο τουλιχτο με πιτα (καμια σχεση με τα σαντουιτς της Θεσσαλονικης και σε ποιοτητα και σε ποσοτητα)
    και την τσιγκουνια και την καρμιρια του
    την βαφτιζει ΄΄αποψη΄΄ ....βρε ουστ παραμυθατζη τσιγκουναρε !!!!!!!
    οταν θα παψουν και τα τελευταια χαζογεροντια να σε επισκεπτονται στο σουβλατζιδικο (μονοι πελατες απ οτι καταλαβαινω απο τα σχολια)
    θα βαλεις ενα ωραιοτατο λουκετο εκτος και αν οι κληρονομοι σου το γυρισουν το πραγμα.....χεχεχεχε

    1. avatar DNE1974

      Πάλι κτύπησε ο ντόκτορας της [...].

    2. avatar Lamb..

      Xαχαχα καλά τα λες....περί καρμοιριάς πρόκειται

  15. avatar Mark62

    Σουβλάκι της Σταυρούλας δεκαετία 70-80 στα Κάτω Πατησια
    Μεγάλωσε γενιές !!!!

  16. avatar Στεφανος Καραψυλλακης

    Εφυγε απο την Ομηρου ΕΧΑΣΕ.. θα γινει ενα κοινο σουβλατζιδικο της πλατειας

    1. avatar ΚΙΑΔ

      Αυτο φοβαμαι. Όμως τώρα με τα έργα δε θα μπορούσε να δουλέψει. Και θα κρατήσουν καιρό.

  17. avatar Νεκταρία

    Ακόμα και για το σουβλάκι η ελληνική εξυπνάδα και χλεύη στις δόξες της....

  18. avatar Φούσκας

    Το παραδοσιακό σουβλατζίδικο που δε διαθέτει γύρο, τζατζίκι, σουβλάκι, πατάτες, ντομάτα, πίτα, κρεμμύδι. Τρως αέρα και χορταίνεις λέμε. ΑΧΑΧΑΧΑAXAXAXAX

    1. avatar DNE1974

      Τι άλλο σχόλιο μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα " ΦΟΥΣΚΑ " Εμείς όμως οι Νεοσμυρνιώτες που μεγαλώσαμε , από τότε που άνοιξε το μαγαζί , με το σουβλάκι του έχουμε τη δική μας άποψη περί αυτού. Για όσους δε δε ξέρουν όταν στην Ομήρου υπήρχαν τέσσερα (4) σουβλατζίδικα στο Λευτέρη περίμενες ακόμη και τις καθημερινές να βρείς τραπέζι. Για δε στο χέρι η ουρά ............

    2. avatar Λεωνίδας Κοντοπάνος

      Φούσκας.Οντως.....

    3. avatar ΔΦΣΦΕ

      ΑΧΑΧΑ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ..ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ...ΠΟΛΥ ΦΤΩΧΟ ΠΙΤΟΜΗΓΥΡΟ.

  19. avatar Το όνομά σας

    Δεκαετία 70 ο Κατράκης έτρωγε καθε μέρα με Λίντα Αλμα, τα μεσημέρια στου Μάριου. Κυψέλη Αγίας Ζώνης

  20. avatar Καπα και βαλές

    Τι εννοεί ο ποιητής με το "καλαμάκι"? Βάζει και καλαμάκια στο σουβλάκι και το ρουφάνε οι πελάτες? Σουβλάκι ρουφηχτό !!!!

    1. avatar chriskalts

      +1.000.... 🙂

    2. avatar τονης

      άσχετε τον παλιό καιρό το κρέας το περνάγανε σε ξυλάκι που ήταν φτιαγμένο από
      πραγματικό καλάμι, και έτσι κατέληξε να λέγονται καλαμάκια.αλλά πρέπει να ξέρεις και
      να μη μιλάς.....

    3. avatar Παπ

      Σαλονικιος ε?εσυ οταν λες βαλε και αλοιφη στην πιτα εκει πανω τι ενοεις?βολταρεν?

    4. avatar καλα τωρα

      Όσο ο υπόλοιπος κόσμος λέει ότι ψαρεύει με καλάμι, εσύ να λες ότι ψαρεύεις με σουβλι, για να μη χαλάσει η παράδοση

Παρακαλούμε περιμένετε ...