Οι 8 λόγοι που η προσσελήνωση μπορεί να μην συνέβη ποτέ

Οι θεωρίες των συνωμοσιολόγων και οι απαντήσεις της NASA


WEEKEND
0:23
18/07/2015
Οι 8 λόγοι που η προσσελήνωση μπορεί να μην συνέβη ποτέ
44
loading

Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, καθώς το 1969, τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11 έφταναν στο φυσικό δορυφόρο της Γης, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη μόνη χώρα που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, πλήθος θεωριών συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους, αμφισβητώντας ότι η προσσελήνωση τού Νηλ Άρμστρονγκ, όπως και οι επόμενες συνέβησαν πράγματι. Οι θιασώτες τέτοιων θεωριών υποστήριζαν ότι επρόκειτο για ένα τρικ από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων από το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φανερώνουν μάλιστα ότι το 20% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν έφτασαν ποτέ στο φεγγάρι, προβάλλοντας συνεχώς το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν τις επόμενες δεκαετίες μετά το ’70 να μην έχει οργανωθεί ξανά αντίστοιχη αποστολή;»

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την περίφημη προσσελήνωση, ας δούμε τις «αποδείξεις» που προβάλλουν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας για να στηρίξουν την άποψή τους, αλλά και τις εξηγήσεις που δίνει η NASA από τη μεριά της…

Η σημαία που κυματίζειmoon1

Ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία στέκονται όσοι υποστηρίζουν ότι η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική σημαία που τοποθέτησαν οι αστροναύτες, εμφανίζονταν στην τηλεοπτική μετάδοση να κυματίζει. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αέρας στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άνεμος ώστε να κουνά τη σημαία.

Ωστόσο, αμέτρητες εξηγήσεις έχουν δοθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο με τη σημαία: Η NASA ισχυρίζεται ότι η σημαία ήταν αποθηκευμένη μέσα σε ένα λεπτό σωλήνα και οι πτυχώσεις δημιουργήθηκαν πριν καν τοποθετηθεί. Άλλες εξηγήσεις προτείνουν ότι οι πτυχώσεις προκλήθηκαν από την αντίρροπη δύναμη σε αυτή που άσκησαν οι αστροναύτες αγγίζοντας το αλουμινένιο κοντάρι.

Απουσία κρατήρων από την προσσελήνωση
moon2 Η θεωρία αυτή λέει το εξής: εάν η NASA είχε πραγματικά φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, θα υπήρχε κάποιος ίχνος κρατήρα κάτω από το σκάφος που θα έδειχνε το σημείο προσσελήνωσης. Ωστόσο, κανένας κρατήρας δεν είναι ορατός σε οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο. Αντίθετα, η επιφάνεια της Σελήνης εμφανίζεται καλυμμένη με λεπτή σκόνη και ακόμη κι αυτή δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί στις φωτογραφίες.

Όπως και στην περίπτωση της σημαίας, έτσι και με τους κρατήρες, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Η NASA υποστηρίζει ότι το σκάφος χρειάζεται σημαντικά λιγότερη ώθηση σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, σε σχέση με τη Γη. Η επιφάνεια της Σελήνης, από την άλλη, είναι ένας στέρεος βράχος, κι σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένας κρατήρας, όπως δεν δημιουργείται κι όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στον αεροδιάδρομο.

Οι πολυάριθμες πηγές φωτός
moon3Στο φεγγάρι υπάρχει μόνο μια δυνατή πηγή φωτός: ο ήλιος. Έτσι, λογικά θα συμπέραινε κάποιος πως όλες οι σκιές θα έπρεπε να πέφτουν παράλληλα η μία με την άλλη. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο κατά την προσσελήνωση. Αντίθετα, τόσο οι φωτογραφίες, όσο και τα βίντεο, δείχνουν ξεκάθαρα τις σκιές να πέφτουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε πολλαπλές πηγές φωτός που βρίσκονταν εκεί, υπονοώντας ότι οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε σκηνικό γυρισμάτων!

Η NASA από τη μεριά της, υποστηρίζει πως ευθύνη για το φαινόμενο αυτό έχει το ανώμαλο τοπίο της Σελήνης, καθώς με τις ανωμαλίες και τους λογής-λογής λόφους προκαλεί τις αποκλίσεις του ίσκιου. Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν πως οι λόφοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τόσο μεγάλες διαφορές στη γωνία των σκιών.

Το ανεξήγητο αντικείμενο που αντανακλάται στη στολή αστροναύτη
moon4Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από τις προσσεληνώσεις, αρκετοί πρόσεξαν πως ένα μυστηριώδες αντικείμενο φαινόταν να αντανακλάται στο κράνος ενός αστροναύτη από την αποστολή Apollo 12. Το αντικείμενο φαίνονταν να κρέμεται από ένα σκοινί ή καλώδιο και δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται εκεί, κάτι που οδήγησε πολλούς να πιστέψουν πως επρόκειτο για έναν προβολέα σαν κι αυτούς που βρίσκονται σε στούντιο γυρισμάτων.

Ωστόσο, η ομοιότητα με προβολέα είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένης κιόλας της χαμηλής ποιότητας της φωτογραφίας. Παρόλαυτα το μυστήριο γιατί κάτι να κρέμεται στον αέρα, παραμένει. Το σκάφος σε άλλες φωτογραφίες δείχνει να μην έχει καμία προεξοχή που να ταιριάζει με αυτή στη φωτογραφία, κι έτσι δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την ταυτότητα του  αντικείμενου.

Η απουσία αστεριών
moon5Ένα ισχυρό επιχείρημα στη φαρέτρα όσων υποστηρίζουν ότι η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ, είναι η σχεδόν παντελής απουσία αστεριών σε κάθε φωτογραφία και βίντεο. Στη Σελήνη δεν υπάρχουν σύννεφα κι έτσι τα αστέρια είναι μονίμως ορατά και σαφώς πιο φωτεινά σε σχέση με τη Γη. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν πως θα ήταν αδύνατο για τη NASA να χαρτογραφήσει την ακριβή θέση κάθε άστρου για να στήσει την απάτη, χωρίς να εκτεθεί κι έτσι σκοπίμως δεν συμπεριέλαβε κανένα. Μέσα από το πρίσμα αυτό γίνεται αντιληπτή και η δικαιολογία που έδωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ και η οποία ήταν πως η χαμηλή ποιότητα των φωτογραφιών καθιστούσε αόρατα τα αστέρια.

Ωστόσο, ορισμένες φωτογραφίες είναι υψηλής ποιότητας και σε αυτήν όμως την περίπτωση κανένα αστέρι δεν φαίνεται…

Η ζώνη ακτινοβολίας Βαν Άλεν
moon6Προκειμένου να φτάσουν στη Σελήνη, οι αστροναύτες έπρεπε να περάσουν από τη ζώνη ακτινοβολίας που είναι γνωστή σαν ζώνη Βαν Άλεν. Η ζώνη βρίσκεται στο ίδιο σημείο συνέχεια εξαιτίας του βαρυτικού πεδίου της Γης. Οι αποστολές Apollo στη Σελήνη ήταν και οι πρώτες προσπάθειες μεταφοράς ανθρώπων μέσα από τη ζώνη. Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας θα είχαν «ψήσει» τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Σελήνη, παρά τις επιστρώσεις αλουμινίου που κάλυπτε το εσωτερικό και το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους.

Η NASA από τη μεριά της αντιπαρέρχεται το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας το μικρό χρόνο διέλευσης της ζώνης, κάτι που σημαίνει ότι οι αστροναύτες έλαβαν μια μικρή μόνο δόση ακτινοβολίας.

Ο βράχος με το γράμμα «C»
moon7Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες από προσσελήνωση δείχνουν ένα βράχο, πάνω στον οποίο διακρίνεται πεντακάθαρα το λατινικό γράμμα «C». Ο χαρακτήρας είναι απολύτως συμμετρικός, κάτι που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται περί σύμπτωσης. Η θεωρία που έχει προταθεί είναι πως ο βράχος είναι απλά ένα μέρος του σκηνικού με το γράμμα να έχει σκαλιστεί από κάποιο μέλος κινηματογραφικού συνεργείου και ο υπεύθυνος να γύρισε το βράχο με το λάθος τρόπο, φανερώνοντας το σημάδι στην κάμερα.

Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δώσει αντικρουόμενες ερμηνείες για το γράμμα. Από τη μία έχει ρίξει την ευθύνη σε αυτόν που εμφάνισε το φιλμ, λέγοντας ότι προσέθεσε το γράμμα «για πλάκα». Από την άλλη, η NASA έχει δηλώσει ότι μπορεί να οφείλεται και σε τρίχες που μπλέχτηκαν κατά τη διάρκεια εμφάνισής του φιλμ.

Το πανομοιότυπο φόντο
moon8Δύο φωτογραφίες από την αποστολή του Apollo 15 δείχνουν το τοπίο στο φόντο να είναι πανομοιότυπο, παρόλο που σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία έχουν ληφθεί σε διαφορετικά σημεία που απέχουν μίλια μεταξύ τους. Στη μία φωτογραφία μάλιστα φαίνεται ένα διαστημικό όχημα. Έτσι, αναρωτιούνται οι συνωμοσιολόγοι, πώς είναι δυνατόν το όχημα να βρίσκεται στη μία και να μην υπάρχει στην άλλη, εφόσον όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν μετά την προσσελήνωση; Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ίδιους, η NASA απλά χρησιμοποίησε το ίδιο σκηνικό όταν γύρναγε διαφορετικές σκηνές από τις υποτιθέμενες προσσεληνώσεις.

Η NASA υπεραμύνθηκε, προτείνοντας ότι εφόσον το φεγγάρι είναι πολύ μικρότερο από τη Γη, ο ορίζοντας μπορεί να φαίνεται σημαντικά πιο κοντά στο ανθρώπινο μάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως, το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι δύο λόφοι που φαίνονται στις φωτογραφίες απέχουν μίλια μεταξύ τους, είναι πέραν αμφιβολίας ψευδές.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

44
σχόλια
 1. avatar manos66

  Βρε παιδιά δεν υπάρχει φεγγάρι!!!!!

 2. avatar kakos

  Και οι ψυχίατροι άνθρωποι είναι, πρέπει να ζήσουν και αυτοί.. Και το Newsbeast ως σοβαρό ηλεκτρονικό μέσο δίνει βήμα στους συνομοσιολόγους.. Epic

 3. avatar punentes

  Κανεις δεν αμφισβητει την προσεληνωση σκαφους ,αλλα το αν κατεβηκαν εκει ανθρωποι!
  Εκει εχουν κενο οι αποδειξεις,οι οποιες σε μερικα σημεια ειναι αστειες,και προχειροτατες!
  Ο ψυχρος πολεμος,ηθελε μια νικη,και μαλιστα συντομα!
  Ισως να το εστησαν,για να κοψουν την διαθεση των σοβιετικων,ισως να πηγαν αργοτερα,κανεις δεν μπορει να ξερει φυσικα 100%!
  Ο διεθνης ανταγωνισμος,στα πλαισια του ψυχρου πολεμου,απεφερε πολλους νεκρους,και ψυχικα ασθενεις,για κατι ασημαντο τελικα,και γι'αυτο εγκαταλειφθηκε.
  Οσο για το οτι κανεις δεν βγηκε να πει τι εγινε τελικα,μεσα απο την ΝΑΣΑ η την ΕΣΣΔ?
  1)Προφανως δεν ειναι τοσο τρελλος,να ...εξαφανιστει,οπως πολλοι αλλοι,σε θεματα υψιστης ασφαλειας
  2)Σαφεστατα ειναι και πατριωτικο καθηκον,και βεβαια δεν πηγαν "τυχαια" ατομα στο προγραμμα
  3)Οι Σοβιετικοι,ειχαν λερωμενη φωλια,με επισης νεκρους που δεν ηθελαν να παραδεχτουν.

 4. avatar DIMITRIS SAK

  Εχω πραγματικά μία μεγάλη απορία ,και ένα εύλογο ερώτημα .ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΗΓΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ?

  1. avatar johnnyB

   Αυτό που λες δεν ισχύει, ξαναπήγαν επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, με τελευταία το 1972. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πάει εκεί. Απόλο 11,12,14,15,16,17

  2. avatar Μπάτης

   Δεν ξαναπήγαν γιατί δεν έχει κάτι σημαντικό που να αξίζει τον κόπο...

 5. avatar Μπαμπης 34

  Αρα υπαρχουν 3 περιπτωσεις για τα βιντεο και τις φωτογραφιες 1 να ειναι ψευτικα ,2 να συναδουν και να απεικονιζουν ορθα επιστημονικα τη πραγματικοτητα, 3 να ειναι η πραγματικοτητα. Τωρα λοιπον ας κανουμε ο,τι συνειρμους θελουμε.

 6. avatar Μπαμπης 34

  Υπαρχει μια στοχευμενη πλανη στους συνειρμους που γινονται καθε φορα που ανοιγει η συζητηση για το θεμα αυτο ειτε απο την μερια των ορθολογιστων λογικων ειτε απο τη πλευρα των συνωμοσιολογων παλαβων,ο τροπος που τιθεται το ερωτημα. Το αν τα βιντεο ή οι φωτογραφιες που απεικονιζουν την αποστολη ειναι αληθινα ή οχι,δεν σημαινει οτι η αποστολη εγινε ή δεν εγινε.Αν τα βιντεο και οι φωτογραφιες εχουν λαθη που υποτιμουν τη νοημοσυνη μας και τα φυσικα φαινομενα,ειναι απλα ψευτικα.Αν παλι οι εξηγησεις πανω στις ενστασεις αρκουν,ο,τι απεικονιζουν,το απεικονιζουν με ορθο τροπο μεσα απο τα ματια και τους νομους της επιστημης και της γνωσης που κατεχουμε.Τοσο απλα,τυποι σαν τον mikeius που πουλανε ορθολογισμο κατα το δοκουν,αφηνουν απ'εξω ολους τους αλλους λογικους συνειρμους,οπως πχ οτι μπορει να πηγαν και να εδειξαν ψευτικα στοιχεια για τους δικους τους λογους,ή οτι μπορει να πηγαν αφου επεισαν τους ρωσους οτι πηγαν και οποιος αλλος δυνατος λογικος συνειρμος. Για να εξηγησω αυτο που λεω,υπαρχουν αναπαραστασεις δεινοσαυρων που πατανε πανω σε επιστημονικα στοιχεια που γνωριζουμε,πχ απολιθωματα και αλλα και συνθετουμε μια επιστημονικα ορθη εικονα.Δεν παει να πει οτι ο δεινοσαυρος που δημιουργησαμε ειναι ο πραγματικος αλλα μια πραγματικη εικονα που ΦΤΙΑΞΑΜΕ.

 7. avatar Greekm4n

  Να σας πω εγώ την γνώμη μου..πήγαν δεν πήγαν δεν υπάρχει περίπτωση ούτε η Νάσαι ούτε καμιά χώρα να σας δείξει υψηλής ανάλύστατη φωτογραφίες σε χώμα ενός πλανήτη από πολύ κοντινή απόσταση. .δεν θέλουν να ξέρουμε. .Υπάρχουν πολίτες σαν εμάς που μπορούν να καταλάβουν πολλά από αυτά που δείχνουν,..πότε στα χρονικά λέγανε αλήθεια για να μας πουν η ειδικά να μας την δείξουν!αυτή είναι η γενική γνώμη μου!

  1. avatar The stalker

   Εμένα η γενική μου γνώμη είναι ότι ίσως να μην υπάρχει καν σελήνη.. τρελό ε; ίσως να μην υπάρχει ούτε γη! (τώρα γίνομαι εντελώς "παρανοϊκός" !! ) Δεν λεω ότι είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχουν, , λέω πως δεν θα εντυπωσιαστώ και ιδιαίτερα αν κάποτε αποκαλυφθεί πως όλα είναι μια σκηνοθεσία και μπλα μπλα μπλα! ...Άλλωστε όπως λένε: οι τελευταίοι που θα ανακαλύψουν την ύπαρξη του νερού, είναι τα ψάρια.....

 8. avatar Χάρης Πρ.

  Κακό δεν είναι να διαφωνείς,κακό είναι να μην έχεις επιχειρήματα-για εσένα! Όσο εύκολο είναι να χαρακτηρίσεις βλακεία κάτι χωρίς επιχειρήματα,άλλο τόσο είναι να χαρακτηριστείς βλάκας. Δεν υπεραμύνομαι καμία άποψη,γιατί απλά δεν έχω τέτοιο εύρος γνώσεων. Όσοι όμως χαρακτηρίζουν απορίες ανθρώπων που θέλουν να μάθουν γιατί δεν πουλάνε όλοι βιβλία,ελαφρά τη καρδία συνωμοσιολογίες,τουλάχιστον ας μη κάνουν επίκληση στην αυθεντία άλλων και δη στην αυθεντία που βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρά ελεγχόμενης κρατικής και στρατιωτικής πολιτικής. Ούτε αστροφυσικοί είστε οι μεν και δε,μήτε η αστροφυσική έχει φτάσει στα επίπεδα της τελειότητας της κατανόησης των κοσμικών φαινομένων.

 9. avatar Anon22341

  Tigka vlakes oloi sas. To oti pige japonezos doriforos kai travikse fotografies ap ta lunar landings prin 2 xronia pou ine dimosia diathesimes to ksexasate? Fenonte ta panta mexri kai oi patimasies ton astronafton. Oloi theorisan oti afto 8a dosi telos stis theories ala merikoi apla 8eloun na pistevoun oti vlakia iparxi.

  1. avatar Letsos

   Eεεεεμμμμμ....
   O ιαπωνέζικος SELENE δεν εντόπισε ακάτους και πατημασιές αλλά μόνο τις περιοχές όπου έγιναν προσεληνωσεις. Θεωρείται σαν απόδειξη προσελήνωσης φυσικά επειδή το έδαφος ταιριάζει με τις φωτογραφίες της NASA.
   Oι Κινέχοι ισχυρίζονται πως έχουν φωτογραφίες από ακάτους αλλά ποτέ δεν τις έδειξαν.
   Οι μόνες φωτογραφίες με ακάτους και πατημασιές είναι του LRO (αμερικάνικος) λίγα χρόνια πριν που όντως φαίνονται αν και με κακή ανάλυση.
   Φυσικά και έγιναν οι προσεληνώσεις.
   Αλλά πριν αποκαλέσεις τους άλλους "τίγκα βλάκες" μάθε να ξέρεις για τι μιλάς και πολύ περισότερο, πως μιλάς επειδή γίνεσαι ένας από αυτούς.

 10. avatar ANIMATOR

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΜΟΥΣΑΤΗΣ ΚΑΤΙΝΟΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΡΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΩΤΗΤΕΣ
  ΧΑΧΩΛΟΥΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ εγκυρου αΝτΑπΟκΡιΤη ΠΟΥ
  ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΣ ΕΔΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕυρωΠΕΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ( ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΨΕΥΤΗΣ SNOWDEN-WIKILEAKS ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΚΛΑΠΕΙ ΤΟ 10-11 ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΝΑ ΛΥΣΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΑΣΑΝ (ΟΙ ΠΡΕΤΕΧΑΤΖΗΚΟΥΡΗΠΑΥΛΟΤΡΕΜΟΝΙΚΟΛΟ.....ΚΛΠ ΚΛΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ. Υ.Γ ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΓΚΥΡΕΣ.

 11. avatar darky

  Ειναι γελοιο το πως υποστηριζουν ολοι οτι οι αμερικανοι κερδισαν τον διαστημικο ανταγωνισμο..το μονο κατορθωμα που καναν και δεν ειναι σιγουρο ειναι η σεληνη..Ενω απο την αλλη η σοβιετικη ενωση ηταν η πρωτη που εστειλε δορυφορο,ανθρωπο,σκυλια,διαστημοπλοια,φωτογραφιες απο την σκοτεινη πλευρα της σεληνης και αλλα..

 12. avatar Social Distortion

  When Apollo Mission Astronaut Neil Armstrong first walked on the moon, he not only gave his famous "one small step for man, one giant leap for mankind" statement but followed it by several remarks, usual communication traffic between him, the other astronauts and Mission Control. Just before he re-entered the lander, however, he made this remark "Good luck Mr. Gorsky."

  Many people at NASA thought it was a casual remark concerning some rival Soviet Cosmonaut. However, upon checking, there was no Gorsky in either the Russian or American space programs. Over the years many people questioned Armstrong as to what the "Good luck Mr. Gorsky" statement meant, but Armstrong always just smiled.

  On July 5, 1995 in Tampa Bay FL, while answering questions following a speech, a reporter brought up the 26 year old question to Armstrong. This time he finally responded. Mr. Gorsky had finally died and so Neil Armstrong felt he could answer the question.

  When he was a kid, he was playing baseball with a friend in the backyard. His friend hit a fly ball, which landed in the front of his neighbor's bedroom windows. His neighbors were Mr. & Mrs. Gorsky.

  As he leaned down to pick up the ball, young Armstrong heard Mrs.Gorsky shouting at Mr. Gorsky. "Sex! You want sex?! You'll get sex when the kid next door walks on the moon!"

  Στην πραγματικότητα είναι ένας αστικός μύθος αφού πολλά χρόνια αργότερα το διέψευσε ο ίδιος αλλά έχει πλάκα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

 13. avatar Alex

  Δουλειά δεν είχα ο διάβολος και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.
  Ρε εσείς εκεί τι κάνετε για μια καλύτερη Ελλάδα.
  Ε λοιπόν σας λέω εγώ ότι στην μεγάλη πλειοψηφία δεν κάνετε απολύτος τίποτε, και γι'αυτό μας έχουν πάρει στο ψιλό απο όλα τα μικη και τα πλάτη της γης.
  Και αν αναρωτιέστε το ποιός είμαι εγώ που μιλάω έτσι σας λέω ότι είμαι ένας απο του πολύ λίγους που αγωνίζομαι για τους πολλούς.
  Βέβαια ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη οπότε όλοι μαζί ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε πάντα χωρίς σταματημό.
  Θεωρίες χωρίς πράξη ίσων τίποτε!

 14. avatar Έλεος με τους παλαβούς

  Το εκπληκτικό στο όλο άρθρο δεν είναι η ηλιθιότητα των συνωμοσιολόγων (αυτή είναι γνωστή, οι μισοί τα γράφουν για να πουλήσουν κανα βιβλίο στα κορόιδα και οι υπόλοιποι, δηλ. τα κορόιδα, απλώς παπαγαλίζουν).

  Το εκπληκτικό είναι πως δημοσιογραφικό (;) άρθρο φαίνεται όντως να κλίνει προς τις θέσεις των συνωμοσιολόγων, χωρίς να κρατήσει ούτε τα ελάχιστα από τα προσχήματα.

  Για κάθε ένα από τα, υποτίθεται, "ανεξήγητα" παράδοξα υπάρχουν σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες επεξηγήσεις. Βάλτε το νιονιό να δουλέψει και αρχίστε το ψάξιμο στο Internet. Μην πιστεύετε ό,τι σας σερβίρει ο κάθε Λιακόπουλος.

  1. avatar punentes

   @ Έλεος με τους παλαβούς
   Kαι γιατι δεν παραθετεις κανενα επιχειρημα,να τους τελειωνεις,και βριζεις,δειχνοντας ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ?

  2. avatar PANAGIOTAKIS84

   E KSEKINA KAI ESY KAI DOSE MIA APANTISH SE KATHE APOREIA

 15. avatar Spiros Ops

  Μπράβο, μπράβο.Ωραία τιμήσατε τη 46η επέτειο της προσελήνωσης του ανθρώπου.To Noέμβριο συμπληρώνονται 156 χρόνια από τη δημοσίευση της Καταγωγής των Ειδών του Δαρβίνου.Ποιος ξέρει τι ανοησίες θα διαβάσουμε και τότε..

 16. avatar n1K0SsT

  Ο Έλβις ζει, ο Χίτλερ απέδρασε στην Αργεντινή, οι σεισμοί είναι απο μυστικό όπλο, νεφελιμ και λοιπές &@#}%. Αμάν πιά με τους συνομοσιολόγους, αυτό με την προσελήνωση έχει ψοφήσει εδώ και χρόνια. Αλλά αν εξακολουθούν να σας ζαλίζουν με το συγκεκριμένο θέμα απλά θυμήστε τους για τους ανακλαστήρες λέϊζερ που έχουν αφήσει οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης. Σήμερα ο οποιοσδήποτε ερασιτέχνης αστρονόμος μπορεί να χρησιμοποιήσει συσκεύη λέϊζερ που ανακλάται πίσω για τη μέτρηση απόστασης Γης-Σελήνης.

 17. avatar iojik

  Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμυριο να πήγανε. Οι Ρώσοι το βουλωσανε γιατί είχε προσπαθήσει πριν ο γκαγκαριν και πέθανε. Ο,τι γηινο περνάει πέρα από τις ζώνες β άλλεν πεθαίνει αυτομάτως, γιατι σταματαει να δεχεται τη ζωωγονο ενεργεια της γης.Τα υπόλοιπα είναι βλακειες

 18. avatar harry26

  Η πιο τρανταχτή απόδειξη για την εν λόγω απάτη είναι ο ήχος του video !!!
  Εξηγώ :
  Μιλώντας το Huston από τον ασύρματο, το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που μεταφέρει τον ήχο κάνει 1 δευτερόλεπτο να φτάσει στη Σελήνη (περίπου 300.000 χλμ) με τη ταχύτητα του φωτός.
  Ο αστροναύτης θα λάβει το τέλος του ηχητικού μηνύματος ένα δευτερόλεπτο αφού έχει πάψει να μιλάει ο άνθρωπος στη γη. Αν είναι "τόσο" ετοιμόλογος και αρχίσει άμεσα να απαντάει στο μύνημα, η αρχή του ηχητικού του μυνήματος θα κάνει άλλο ένα δευτερόλεπτο να φτάσει στη γη.

  Αρα, σαν παρατηρητές πάνω στη γη, που ακούμε και τους δύο, πρέπει να παρατηρήσουμε μεταξύ του τέλους της ομιλίας του Huston και την αρχή της ομιλίας του αστροναύτη, τουλάχιστο 2 δευτερόλεπτα σιγής.....

  Αν τα βρείτε εσείς αυτά τα 2 δευτερόλεπτα σιγής, σε οποιαδήποτε εγγραφή και να ψάξετε στο internet, ενημερώστε και τον κόσμο όλο.... !!!!

 19. avatar Μπουχούτας

  Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελίδη. Αυτά τα πράγματα έχουν απαντηθεί 2 δεκαετίες τώρα. Βέβαια καλά τα views και τα σχόλια (και εγώ μέσα). Εντωμεταξύ παρατηρώ οτι οι συνομωσιολόγοι κάθε χρόνο είναι και πιο κάθετοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει