Σε λιγότερο από δύο μήνες θα υποδεχθούμε τη νέα χρονιά και οι ευκαιρίες για αποδράσεις σε όλο τον κόσμο θα γεμίσουν για ακόμα μια φορά το ταξιδιωτικό μας ημερολόγιο.

Ποιοι είναι, όμως, οι value for money προορισμοί, που αξίζει να επισκεφθείτε τη νέα χρονιά; Οι συντάκτες του Lonely Planet μας παρουσιάζουν την κορυφαία δεκάδα, καλύπτοντας κάθε ταξιδιωτική ανάγκη. Ας τις ανακαλύψουμε!

Τυνησία

Έχοντας αφήσει πίσω τις συζητήσεις περί ασφάλειας, η Τυνησία έχει μετατραπεί σε έναν άκρως συναρπαστικό ταξιδιωτικό προορισμό, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις έχουν σταματήσει και οι ταξιδιώτες για άλλη μια φορά έρχονται να ανακαλύψουν αυτόν τον ξεχωριστό προορισμό της Βόρειας Αφρικής.

Φέτος οι τιμές θα παραμείνουν δελεαστικές για να κερδίσουν πίσω τους τουρίστες. Όσοι, λοιπόν, επιλέξουν την Τυνησία θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν στην κοσμοπολίτικη Τύνιδα, να δουν από κοντά το σκηνικό της δημοφιλούς ταινίας Star Wars στη μέση της ερήμου, αλλά και να εξερευνήσουν τα ρωμαϊκά μνημεία, που βρίσκονται διάσπαρτα στα βόρεια της χώρας.

Εποχιακές πτήσεις τσάρτερ από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προς τη Τζέρμπα θα σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για το ταξίδι σας στην Τυνησία.

Νότια Αφρική

Οι σημερινές νομισματικές διακυμάνσεις σημαίνουν για πολλούς ταξιδιώτες ότι η Νότια Αφρική θα είναι ένας πιο προσιτός προορισμός, από ότι υπήρξε για πολλά χρόνια. Δείτε από κοντά άγρια ζώα, περιπλανηθείτε με τα φιλικά προς τους ταξιδιώτες μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκεφθείτε δωρεάν πολλά από τα μουσεία της χώρας.

Οι περισσότεροι επισκέπτες θα βρουν την ιδανική επιλογή για τον προϋπολογισμό τους, είτε πρόκειται για ένα οικονομικό, παραθαλάσσιο καφέ στο Κέιπ Τάουν ή ένα σαφάρι κάμπινγκ.

Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθείτε τη Νότια Αφρική είναι από τον Μάρτιο ως το Μάιο και από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο, αφού συνδυάζουν λιγότερους τουρίστες με ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Σαγκάη

Η πιο δημοφιλής παραλιακή πόλη στην Κίνα, παραμένει μια προσιτή επιλογή για τους ταξιδιώτες. Οι επιλογές διαμονής σε κοιτώνες ξεκινούν από 10 δολάρια τη βραδιά, ενώ ακόμα και πολυτελή ξενοδοχεία γνωστών αλυσίδων και μοντέρνα boutique καταλύματα διατίθενται σε λογικές τιμές.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό σας, με τις λιχουδιές από πάγκους στο δρόμο να κοστίζουν μόλις ένα δολάριο και οι μεγάλες μερίδες σε δημοφιλή εστιατόρια λίγο περισσότερο.

Το καλύτερο από όλα, είναι ότι η περιήγηση με τα πόδια στους ασφαλείς και πολύβουους δρόμους της πόλης είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψετε τα μυστικά αυτής της ταχέως μεταβαλλόμενης πόλης.
Στην ιστοσελίδα SmartShanghai θα βρείτε όλες τις νέες εκδηλώσεις και τα ενδιαφέροντα σημεία της Σανγκάης.

Σαμόα

Ένας υπέροχος, παρθένος τροπικός παράδεισος σας περιμένει στα νησιά Σαμόα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Εδώ μπορείτε να κινηθείτε άνετα με λεωφορεία, ανακαλύπτοντας ειδυλλιακές παραλίες και επιλέγοντας για την διαμονή σας παραθαλάσσια θέρετρα, που ανήκουν σε οικογένειες ντόπιων.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στα Σαμόα είναι μέσω Νέας Ζηλανδίας ή Αυστραλίας, ενώ η ταξιδιωτική αυτή εμπειρία είναι ότι καλύτερο προσφέρεται στον Ειρηνικό.

Οι αγορές της Απία, της πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης των Σαμόα προσφέρουν την καλύτερη εισαγωγή στην καθημερινή ζωή των ντόπιων. Επισκεφθείτε το Maketi Fou για σουβενίρ και παραδοσιακό φαγητό.

Ουρουγουάη



Παρότι η Βραζιλία κατακλύστηκε από κόσμο, λόγω του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ωστόσο η Ουρουγουάη μοιάζει να αποτελεί καλύτερη επιλογή για μια απόδραση στη Νότια Αμερική.

Αυτή η περήφανη χώρα έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, από καυτές μπριζόλες, ως το φιλόξενο Μοντεβιδέο και τις αμμώδεις παραλίες των παραθαλάσσιων περιοχών.

Φέτος, η Ουρουγουάη παραμένει μια προσιτή γωνιά της Νότιας Αμερικής. Επισκεφθείτε την όμορφη πόλη Fray Bentos δίπλα στο ποτάμι και ανακαλύψτε τα μυστικά της.

Πορτογαλία

Ότι η περιοχή Algarve της Πορτογαλίας προσφέρει μια οικονομική πρόταση απόδραση από άλλα ευρωπαϊκά θέρετρα είναι γνωστό για τους τακτικούς επισκέπτες της.

Αυτή η φιλική σε οικογένειες περιοχή παραμένει η ιδανική επιλογή για ηλιόλουστες διακοπές δίπλα στη θάλασσα, αλλά δεν είναι το μόνο που έχει να προσφέρει η Πορτογαλία.

Η Λισσαβόνα, όπως και η Βαρκελώνη προσφέρουν οικονομικές επιλογές για αποδράσεις με αμέτρητα αξιοθέατα και ευκαιρίες για διασκέδαση και προσιτή διαμονή.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε στη Λισσαβόνα, είναι να πάρετε το τραμ 28, που θα σας μεταφέρει στα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλεις, όπως η περιοχή Alfama, αλλά και Miradouro de Santa Luzia με τη μαγευτική θέα, με μόλις 2.85 ευρώ.

Ταϊβάν

H Ταϊβάν παραμένει ένας value for money προορισμός όλο τον χρόνο. Το Ταϊπέι είναι σημαντικά φθηνότερ από το Χονγκ Κονγκ, τη Σεούλ και το Τόκιο και ενώ τα ξενοδοχεία είναι λίγο ακριβά, τα hostels αφθονούν στην Ταϊβάν, όπως και το κάμπινγκ, που συνηθίζεται σε πολλά εθνικά πάρκα και τα δάση του νησιού.

Παράλληλα, και οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις είναι οικονομικές στις γρήγορες και σύγχρονες γραμμές, όπως και η είσοδος σε πολλά αξιοθέατα, ναούς ακόμη και σημαντικά μουσεία.

Το φαγητό, που αποτελεί ίσως το κυριότερο αξιοθέατο της Ταϊβάν, είναι διαθέσιμο σε όλους, είτε θέλετε να απολαύσετε λουκουμάδες σε ένα πάγκο στο δρόμο ή gourmet επιλογές σε χαμηλότερες τιμές από ότι σε άλλες συγκρίσιμες πόλεις.

Ρουμανία



Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται συχνά σε παρόμοιες λίστες, αλλά στην περίπτωση της Ρουμανίας, η παρουσία της είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Τώρα που η χώρα συνδέεται με την υπόλοιπη Ευρώπη με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, η διαμονή που προσφέρεται είναι σε πολύ προσιτές τιμές.

Στο Βουκουρέστι, για παράδειγμα, τα περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν με επισκέπτες, που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, οπότε η περίοδος διακοπών είναι χαμηλή σεζόν.

Μακριά από την πόλη υπάρχουν φιλόξενοι εξνώνες σε μεσαιωνικά χωριά, με θεαματικά κάστρα και το εντυπωσιακό Δέλτα του Δούναβη, το οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε με τα οικονομικά, αν και αργά, καραβάκια. Ιδιωτικά βαν, γνωστά ως “maxitaxis” και λεωφορεία αποτελούν τον φθηνότερο τρόπο για να περιπλανηθείτε στην περιοχή.

Μπουρκίνα Φάσο

Η Μπουρκίνα Φάσο παραμένει ένα σπάνιο στολίδι. Μπορεί να μην είναι γνωστή σε πολλούς ταξιδιώτες, αλλά όσοι την έχουν επισκεφθεί έχουν μαγευτεί από τη μοναδικότητα της.

Εκείνοι που γνωρίζουν θα σας μιλήσουν για πολύχρωμες αγορές, φιλικούς κατοίκους, θεαματικούς σχηματισμούς βράχων και την κοσμοπολίτικη Ουαγκαντούγκου, την ζωνανή πρωτεύουσα, με την δημιουργική καλλιτεχνική σκηνή.

Με κόστος προσιτό και εκπληκτικές ευκαιρίες παρατήρησης της άγριας ζωής, είναι δύσκολο να βρείτε έναν πιο ιδανικό προορισμό για να γνωρίσετε την Δυτική Αφρική.

Επιλέξτε τα αξιόπιστα κλιματιζόμενα λεωφορεία για τις πδεριηγήσεις σας στην Μπουρκίνα, με εγγυημένες αναχωρήσεις και εισιτήρια. Μπορείτε ακόμα να πάρετε τα Bush ταξί, τα οποία καλύπτουν πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Μπάλι

Ενώ πολλοί αγαπημένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί, έχουν μετατραπεί σε υπερτιμημένα θέρετρα, το Μπάλι δεν σταμάτησε ποτέ να προσφέρει οικονομικές επιλογές.

Πολλά παραλιακά καταλύματα διατίθενται σε προσιτές τιμές, το ίδιο και οι επιλογές σε φαγητό και μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και οι λύσεις για όσους αναζητούν λίγη πολυτέλεια σε ένα ξενοδοχείο.

Φυσικά το Μπάλι φημίζεται, δικαίως, και για τις θεραπείες Spa, που προσφέρονται πολύ φθηνότερα από ότι σε πολλά άλλα μέρη.