Τα μέρη η ιστορία των οποίων μπλέκεται με μύθους και θρύλους αναφορικά με τη δράση πειρατών, ασκούν πάντα ένα είδος γοητείας στους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύπτουν ιδιαίτερους τόπους, στους οποίους η ζωή δεν ήταν ποτέ… επίπεδη.

Ένα από αυτά και η Σαρία, μια μικροσκοπική κουκκίδα γης στα νερά του Αιγαίου, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κάρπαθο και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα σημεία για να γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης του ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων.

Σαρία: Η κουκκίδα γης στα Δωδεκάνησα, πραγματικός επίγειος παράδεισος

Θα έλεγε κανείς, χωρίς υπερβολή, ότι το μικροσκοπικό νησάκι της Σαρίας, που βρέχεται από τα νερά του Καρπάθιου πελάγους, είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος, ιδανική επιλογή για ημερήσιες αποδράσεις από την Κάρπαθο, μακριά από όλους και απ’ όλα.

Ένας ήσυχος και γαλήνιος παράδεισος, που κατά την διάρκεια του καλοκαιρού αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Καρπάθου. Ο λόγος; Οι παραλίες της Σαρίας που μοιάζουν σαν ψεύτικες, με πιο δημοφιλή όλων τα Παλάτια με τα γαλαζοπράσινα νερά και την παρθένα φύση του νησιού να αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα.

Στη Σαρία, που κάποτε αποτελούσε μέρος της Καρπάθου από την οποία χωρίστηκε μέσω της διάβρωσης, κατά την αρχαιότητα βρισκόταν μία από τις αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Σήμερα σε διάφορα σημεία του νησιού βρίσκονται διάσπαρτα διάφορα αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.

Υπέροχη είναι και η φυσική ομορφιά του νησιού, με κύρια χαρακτηριστικά του ένα πανέμορφο πευκοδάσος, ένα εντυπωσιακό φαράγγι και σπηλιές. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ευρώπης», καθώς αποτελεί σημαντικό βιότοπο και τόπο αναπαραγωγής για πουλιά -φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά πουλιά όπως ο Σπιζαετός, η Αετογερακίνα και ο Μαυροπετρίτης- και θαλάσσιους οργανισμούς.

Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η Σαρία μαζί με την Κάρπαθο και την γύρω θαλάσσια περιοχή ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000, λόγω της ποικιλίας οικοτόπων και των σπάνιων ειδών που φιλοξενούν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.