Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χρώμα, πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά και οικισμοί, που ατενίζουν από ψηλά το βαθύ μπλε της θάλασσας και ένας αέρας ανεμελιάς και καλοκαιρινής διάθεσης είναι λίγα μόνο από όσα θα σας συναρπάσουν στο όμορφο νησί των Κυθήρων.

Στον τόπο, που κατά τον Ησίοδο γέννησε τη Θεά Αφροδίτη, θα γνωρίσετε με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε το όμορφο Τσιρίγο, περπατήστε στα γραφικά χωριά του, βουτήξτε στα καταγάλανα νερά της θάλασσας, που το αγκαλιάζει και χαρείτε μια αξέχαστη καλοκαιρινή απόδραση.
Εξερεύνηση στο νησί

Πρώτος προορισμός είναι η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού και το επίνειο της το κοσμοπολίτικο Καψάλι, το παραθαλάσσιο χωριό, ακριβώς από κάτω. Στενά σοκάκια με ολόλευκα σπιτάκια σας υποδέχονται σε αυτό το όμορφο οικιστικό σύνολο.

Ενετικά κτίρια, αλλά και πολλά που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας, παλιά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών συνθέτουν ένα γοητευτικό σκηνικό, που αγκαλιάζεται από το ενετικό κάστρο του 1503, που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο και διατηρεί έγγραφα από το 160 αιώνα, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην είσοδο της Χώρας.

Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, με τα τουριστικά μαγαζάκια και τις καφετέριες και απολαύστε τον καφέ και το γλυκό σας σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον. Η Χώρα αποτελεί και ιδανικό τόπο διαμονής, καθώς συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό καταλυμάτων.

Όταν μεσημεριάσει, κατηφορίστε προς το Καψάλι για μια δροσερή βουτιά στον όμορφο κόλπο του και για φαγητό στα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Εδώ χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής του νησιού, τόπος συνάντησης ντόπιων και παραθεριστών.

Στα βορειοανατολικά του νησιού θα βρείτε την Αγία Πελαγία, ένα άκρως δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο των Κυθήρων, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Κυθήρων, με το παλαιότερο λιμάνι του νησιού και διαθέτει όμορφη παραλία και πρόσβαση σε πολλές ακόμα πανέμορφες ακτές. Στην περιοχή καταλήγει το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.

Το κεφαλοχώρι του νησιού είναι ο Ποταμός, που παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί παλιά αρχοντιά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτίριο του Νηπιοτροφείου.

Ο Ποταμός είναι το χωριό που δεν κοιμάται ποτέ, ακόμα και το χειμώνα η πλατεία του με τα παραδοσιακά καφενεία, τους φούρνους και τις ταβέρνες σφύζει από ζωή.

Αν βρεθείτε εκεί την Κυριακή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι, που στήνεται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του, με τους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν κάθε λογής τοπικά αγροτικά προϊόντα.

Περίπου 8 χιλιόμετρα μακρυά θα δείτε τα ερείπια της Παλαιόχωρας, της ιστορικής πρωτεύουσας των Κυθήρων. Τα ερείπια της βυζαντινής πρωτεύουσας στέκονται πάνω σε έναν απότομο λόφο, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με τα απομεινάρια των κατοικιών και των εκκλησιών να συμπληρώνουν το τοπίο.

Στα ανατολικά του νησιού, χτισμένο πάνω σε γραφικούς κόλπους βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων, ο Αβλέμονας. Αυτός ο παραθαλάσσιος οικισμός, προσφέρεται για καλοκαιρινές βουτιές από τα βράχια, που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, αλλά και για χαλάρωση και φαγητό σε μια από τις ξακουστές ψαροταβέρνες.

Ο Μυλοπόταμος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων. Πιείτε τον καφέ σας, πάντα με τη συνοδεία ενός παραδοσιακού γλυκού, στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα πλατάνια. Τρεχούμενα νερά και μια υπέροχη αρχιτεκτονική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού.

Από τον Μυλοπόταμο θα βρείτε και το δρόμο που θα σας οδηγήσει στον καταρράκτη της Φόνισσας, ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα του νησιού. Είναι ίσως ένα μέρος που δεν θα περιμένατε να δείτε σε ένα νησί.

Μέσα από ένα μονοπάτι με πλούσια βλάστηση, θα ανακαλύψετε μια σειρά από διαδοχικούς καταρράκτες και εγκαταλελειμμένους νερόμυλους, που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, μια δροσερή όαση στην καρδιά του καλοκαιριού.

Κολυμπήστε στις παραλίες των Κυθήρων

Μια από τις δημοφιλείς και πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού είναι το Καλαδί, ο παράδεισος όσων αγαπούν τις μη οργανωμένες παραλίες. Η βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, χωρίζεται από βράχους σε τρία μέρη, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο. Είναι προσβάσιμη από χωματόδρομο, ενώ θα χρειαστεί να κατεβείτε αρκετά λίθινα σκαλοπάτια για να φτάσετε εκεί, οπότε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες.

Οι αγαπημένες παραλίες της νεολαίας είναι η Φυρή Άμμος, με την κόκκινη άμμο και τα βότσαλα, η κοσμική παραλία του Χαλκού και η αχανής ακτή της Παλαιόπολης.

Οικογενειακές βουτιές θα απολαύσετε στο Καψάλι, στον γραφικό λιμανάκι του Αβλέμονα, στο Διακόφτι με τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά και φυσικά στην Αγία Πελαγία.

Και ο μακρύς κατάλογος δεν σταματά εδώ, αφού οι παραλίες των Κυθήρων είναι πολλές, πανέμορφες και περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Δοκιμάστε το μέλι των Κυθήρων και τη γευστική Φατουράδα, το ηδύποτο του νησιού, που φτιάχνεται από τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα και αρωματίζεται από μανταρίνι, πορτοκάλι ή βερίκοκο. Οι ροζέδες είναι τα παραδοσιακά αμυγδαλωτά των Κυθήρων και το παστιτσέτο, ένα γλυκό που φτιάχνεται από βανίλια, φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα κυδώνι. Το νησί φημίζεται επίσης για τα λαδοπαξίμαδα και την νόστιμη παραδοσιακή του κουζίνα.