Πολύ καλά κρυμμένο μεταξύ του Όρους Κασιδιάρη και του λόφου Σωσσίνου, στο νομό Ιωαννίνων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, υπάρχει ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον Σουλεϊμάν, ενώ η ιστορία του συνοδεύεται και από έναν μύθο σχετικά με έναν κρυμμένο θησαυρό.

Ο λόγος για την μικροσκοπική Πογδόριανη, που σήμερα αποκαλείται Άνω Παρακάλαμος, η οποία κατά την διάρκεια του χειμώνα κατοικείται από μόλις 25 άτομα.

Πρόκειται για το χωριό, μάλιστα, που επέλεξε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, για να φιλοξενήσει τόσο την μητέρα του, όσο και την πιο γνωστή από τις συζύγους του, Χουρέμ, κι αυτό γιατί το χωριό τότε θεωρούνταν ένα πολύ ασφαλές μέρος για να «προστατέψει» προσωπικότητες εκείνου του βεληνεκούς.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι το χωριό εκείνη την εποχή γνώρισε μεγάλη άνθηση, ενώ θεωρούνταν και το κέντρο του εμπορίου. Η Βαλιδέ Σουλτάνα ήταν ιδιαιτέρως «απλόχερη» με τους κατοίκους του, καθώς τους επέτρεπε να διατηρήσουν τόσο την θρησκευτική τους ελευθερία, όσο και την γλώσσα τους.

Η Πογδόριανη, μάλιστα, συνδέεται και με τον μύθο που θέλει ένα μεγάλο κομμάτι του θησαυρού που υπήρχε στο σπίτι όπου διέμενε η Βαλιδέ Σουλτάνα, να βρίσκεται έως και σήμερα κρυμμένο σε κάποιο σημείο του χωριού.

Απολαύστε τα αφυψηλού πλάνα της Πογδόριανης που εξασφάλισε η ομάδα Up Stories.