Λέξη συνώνυμη με το αρχοντικό νησί των Σπετσών, η χαρακτηριστική πλατεία της Ντάπιας, αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

Είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ και το τελευταίο όταν φεύγει από το νησί.

Βρίσκεται στο λιμάνι των Σπετσών και ιστορικά αποτελούσε το παλιό πυροβολείο του νησιού, με τα πολλά κανόνια που θα δείτε τριγύρω να το μαρτυρούν. Εδώ, μάλιστα, ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχοντάδων, την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Σήμερα, η Ντάπια είναι το σημείο όπου φτάνει το πλοίο. Από εδώ ένας παραλιακός δρόμος πηγαίνει ανατολικά στο Παλιό Λιμάνι και ένας άλλος δυτικά στις Σχολές. Επίσης, αποτελεί ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε τη βόλτα σας στα γραφικά δρομάκια προς το εσωτερικό του νησιού και προς τις νότιες παραλίες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο έδαφός της θαυμασμό προκαλούν τα εξαιρετικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά που έχουν κατασκευαστεί από στρογγυλά χρωματιστά βότσαλα. Μην ξεχνάτε ότι οι Σπέτσες έχουν διατηρήσει πιστά την αρχιτεκτονική τους και ξέρουν διαχρονικά να προκαλούν το θαυμασμό κάθε επισκέπτη με δείγματα άριστης αισθητικής.