Η Νάουσα, η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, βρίσκεται στο νομό Ημαθίας χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, σε απόσταση 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης.

Οι παραδοσιακές γειτονιές με το ιδιαίτερο χρώμα θα σας μαγέψουν, ενώ οι θαυμάσιες εξοχές που απλώνονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη θα σας αποκαλύψουν ομορφιές απερίγραπτες.

Νάουσα, η πόλη του κρασιού και των οινικών περιπλανήσεων

Το όνομά της άρρηκτα συνδεδεμένο με το κόκκινο κρασί της το οποίο παράγεται από την ποικιλία ξινόμαυρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή (από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο στην πόλη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή με την παράδοση).

Γνωρίστε την ιστορία του και μυηθείτε στα μυστικά του επισκεπτόμενοι το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17, τηλ. 23320 29800) και φυσικά μην παραλείψετε να βρεθείτε σε κάποιο από τα φημισμένα οινοποιεία της περιοχής, όπως το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι.

Επιπλέον, από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην όμορφη πόλη αυτή στο Δημοτικό Πάρκο με τις λίμνες και τις πάπιες (από εδώ θα απολαύσετε θέα στον κάμπο της Ημαθίας), στην Παλιά Πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια, στους Στουμπάνους (το σημείο απ’ όπου επέλεξαν να πέσουν με τα παιδιά τους στον ποταμό Αράπιτσα οι Ναουσαίες επί Τουρκοκρατίας αντί να παραδοθούν στους κατακτητές) και φυσικά στο Άλσος του Αγίου Νικολάου (3 χλμ. από το κέντρο της πόλης), μια καταπράσινη έκταση με πηγές, πλατάνια, μια μικρή τεχνητή λίμνη για ψάρεμα και βαρκάδα, εστιατόρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.ά.