Η Πλαταριά είναι το κρυφό μυστικό της Θεσπρωτίας. Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που έχει να υπερηφανεύεται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά, σαν ψεύτικα ηλιοβασιλέματα που θα αντικρίσετε ποτέ στην ζωή σας. Άγνωστο στο ευρύ κοινό, αυτό το ψαροχώρι αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και χαλαρή απόδραση στα νερά του Ιονίου, χωρίς την πολυκοσμία των δημοφιλέστερων προορισμών του νομού, όπως η Πάργα και τα Σύβοτα.

Παρόλο που η Θεσπρωτία αποτελεί έναν προορισμό παντός καιρού, η άνοιξη και το καλοκαίρι της ταιριάζουν γάντι, τουλάχιστον για τους παραθαλάσσιους οικισμούς της, καθώς τα νερά του Ιονίου βάζουν σε καλοκαιρινό mood. Όσοι, δε, δηλώνετε αθεράπευτα ρομαντικοί και λάτρεις του ηλιοβασιλέματος και των συναισθημάτων που προκαλεί η θέασή του, τότε η Πλαταριά αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.

Πλαταριά: Το κρυφό μυστικό της Θεσπρωτίας

Το χωριό συναντάται σε έναν βαθύ κόλπο, ανάμεσα στα πιο δημοφιλή Σύβοτα και Ηγουμενίτσα, και αποτελεί το κρυφό μυστικό του νομού, με ένα από τα πιο ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα ήρεμο αραξοβόλι για εκείνους που επισκέπτονται το Ιόνιο με ιστιοπλοϊκό ή το σκάφος τους, που επιλέγουν το χωριό ως λιμάνι και σημείο αναφοράς για την γνωριμία τους με τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να σημειώνει και κάποια τουριστική ανάπτυξη.

Η ονομασία του χωριού, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται σε έναν μεγάλο πλάτανο που συναντάται ακόμη στην Πλαταριά. Ως βασικά χαρακτηριστικά του χωριού αναγνωρίζονται η σύγχρονη ρυμοτομία και οι φυσικές ομορφιές ολόγυρά του.

Στο σημείο που δένουν τα σκάφη βρίσκεται και η παραλία του χωριού, οργανωμένη με όλες τις ανέσεις που αναζητά σήμερα ο σύγχρονος τουρίστας, καθώς και διάφοροι χώροι πρασίνου και ταβερνάκια πλάι στο κύμα που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους.

Από τα αξιοθέατα του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής -μέχρι το 1966 σώζονταν ερείπια της παλαιότερης πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η καινούρια εκείνη την χρονιά- καθώς και εκείνη των Ταξιαρχών, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1850.

Αν όμως αναζητούσε κανείς ένα και μόνο χαρακτηριστικό για να περιγράψει την Πλαταριά, αυτό σίγουρα θα ήταν η εξαιρετική θέα του χωριού στο ονειρικό ηλιοβασίλεμα, με το τοπίο ολόγυρα να βάφεται χρυσαφένιο από τις ακτίνες του ήλιου.