Από τα περιστρεφόμενα καθίσματα μέχρι τις αόρατες ασπίδες που απομακρύνουν τα μικρόβια, αυτές οι καινοτομίες πρόκειται να αλλάξουν το παιχνίδι της αεροπορίας. Πάρτε μια ιδέα, λοιπόν, του πώς θα μοιάζουν οι καμπίνες του μέλλοντος μέσα από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των ετήσιων βραβείων Crystal Cabin, των μοναδικών βραβείων στον κόσμο για προϊόντα και ιδέες καμπίνας αεροσκαφών.

Πώς θα μοιάζουν οι καμπίνες στα αεροπλάνα του μέλλοντος

Καμπίνες μέλλοντος

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί και η πρόταση Elevate της εταιρείας Teague’s, μια καμπίνα με φαινομενικά αιωρούμενα καθίσματα. Μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ και της NORDAM, το Elevate διαθέτει καθίσματα και έπιπλα καμπίνας που συνδέονται με πλευρικά τοιχώματα και διαδρόμους, αντί για το πάτωμα, και δίνουν στους επιβάτες άφθονο χώρο.

Η Collins Aerospace, από την πλευρά της, σκέφτεται επίσης τρόπους για να επεξεργαστεί ξανά τα παραδοσιακά καθίσματα των αεροπλάνων. Η αεροδιαστημική εταιρεία συνεργάστηκε με τους PriestmanGoode και Tangerine για να δημιουργήσουν μια κομψή νέα business class για τη Finnair, με το όνομα AirLounge, η οποία αντικαθιστά τα ανακλινόμενα καθίσματα με εκείνα που μοιάζουν περισσότερο σαν ένα ευρύχωρο κουκούλι.

Καμπίνες μέλλοντος

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση που προσπαθεί να παίξει με την αναδιάρθρωση της καμπίνας είναι το πνευματικό τέκνο του Jiayi Yu, ενός φοιτητή από το Πανεπιστήμιο του Reutlingen. Η ιδέα πίσω από το περιστρεφόμενο εσωτερικό του Shift Cabin είναι να διαμορφώσει εκ νέου τα παλιά καθίσματα σε πολλές απροσδόκητες θέσεις, κάτι που μπορεί να επιτρέψει περισσότερες θέσεις και λιγότερη ταλαιπωρία για τους επιβάτες.

Διώροφες θέσεις για άνετο ύπνο

Ο στόχος ήταν πάντα η μεγιστοποίηση του χώρου της καμπίνας με στυλ στα υπάρχοντα αεροπλάνα. Η εταιρεία σχεδιασμού μηχανικών Mmillenniumm έχει μεταφέρει αυτήν την ιδέα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με το διώροφο concept AirSleeper, το οποίο είναι ένα κάθισμα που θα προσφέρει στους επισκέπτες τόσο στο επάνω όσο και στο κάτω επίπεδο τη δυνατότητα να ξαπλώνουν. Βρίσκεται στα σκαριά από το 2010.

Καμπίνες μέλλοντος
Φωτογραφία: @Finnair

Η άνεση δεν είναι το μόνο ζητούμενο στα αεροπορικά ταξίδια

Η άνεση δεν είναι το μόνο απαραίτητο στοιχείο όταν πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια. Γι’ αυτό και η Lufthansa Technik -παρακλάδι της κύριας αεροπορικής εταιρείας της Γερμανίας- λάνσαρε το Explorer, ένα ιδιωτικό τζετ με κρυφό σύστημα προβολής που μετατρέπει την οροφή της καμπίνας και ορισμένους από τους τοίχους της σε οτιδήποτε, από αστικά τοπία έως υποβρύχιες σκηνές. Είναι σαν μια εξαιρετικά ρεαλιστική και δελεαστική προφύλαξη οθόνης για όλη τη διάρκεια μιας πτήσης.

Καμπίνες μέλλοντος
Φωτογραφία: @Finnair

Φουτουριστικός σχεδιασμός με γνώμονα την υγεία

Και για όσους, πρόσφατα, τείνουν να περνούν όλη την πτήση ανησυχώντας για μικρόβια, η συσκευή AirShield της Pexco Aerospace, μια συνεργασία με την εταιρεία σχεδιασμού Teague, θα πρέπει να τους κάνει να χαλαρώσουν. Ενισχύει και βελτιώνει τη ροή του αέρα μέσα σε μια καμπίνα δημιουργώντας μια εντελώς αόρατη ασπίδα γύρω από τους επιβάτες. Η ασπίδα θα ελαχιστοποιήσει την έκθεση και την εξάπλωση των σωματιδίων που συνήθως βρίσκονται στα αεροπλάνα, σαν μια γιγάντια μάσκα που τυλίγει ολόκληρο το κάθισμα. Είναι μια ευπρόσδεκτη καινοτομία κατά την εποχή του COVID-19, η οποία έχει εμπνεύσει αρκετά σχέδια με γνώμονα την υγεία.