Παρόλο που το όνομά τους είναι γνωστό, τουλάχιστον για τους κατοίκους της Αττικής, καθώς παραπέμπει σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης, που ταξιδεύει στην παλιά νοσταλγική Αθήνα, τα Πετράλωνα της Ευρυτανίας, είναι ένα από τα άγνωστα στο ευρύ κοινό χωριά της περιοχής.

Φωλιασμένα στις επιβλητικές και καταπράσινες πλαγιές των Αγράφων, αποτελούν πραγματική έκπληξη για τον επισκέπτη του νομού, που έχει συνδυάσει την Ευρυτανία με άλλους περισσότερο γνωστούς προορισμούς όπως τα Φιδάκια, το Μεγάλο Χωριό και φυσικά τη Λίμνη Πλαστήρα.

Πετράλωνα- Το άγνωστο χωριό της Ευρυτανίας στον ορεινό όγκο των Αγράφων

Καλά κρυμμένα ανάμεσα στις βουνοπλαγιές του ορεινού όγκου των Αγράφων, τα Πετράλωνα είναι ένα πολύ ήσυχο και απομονωμένο χωριό, μακριά από όλους και απ’ όλα. Χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία και τη γαλήνη τους σε όλο τους το μεγαλείο.

Πετράλωνα Ευρυτανίας

Στο σημείο, λοιπόν, που η Ευρυτανία συναντιέται με την Καρδίτσα, και σε υψόμετρο 900 μέτρων βρίσκεται αυτό το μικρό χωριό, παλαιότερα γνωστό και ως Σάικα. Η καταπράσινη περιβάλλουσα φύση των αγραφιώτικων βουνών που το «αγκαλιάζει» στα χαρακτηριστικά που κανείς ξεχωρίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή στα Πετράλωνα.

Το χωριό συναντάται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, και πιο συγκεκριμένα κάτω από τις κορυφές Σβόνι, Πέντε Πύργοι και Φλυτζάνι. Η ονομασία των Πετραλώνων, που σήμερα ανήκουν στον διευρυμένο δήμο Αγράφων, μέχρι και το 1955 ήταν Σάικα.

Η δύσκολη πρόσβαση στο χωριό, τουλάχιστον για όσους διαθέτουν συμβατικό αυτοκίνητο και όχι για εκείνους που έρχονται εδώ με 4×4 ή ακόμη και μηχανές εντούρο, αποτελεί και τον βασικό λόγο που όχι τόσο εύκολα κανείς παίρνει την απόφαση να επισκεφτεί το χωριό. Γεγονός που βοήθησε να διατηρηθεί αναλλοίωτος τόσο ο χαρακτήρας και η αυθεντικότητα του χωριού, όσο και της περιβάλλουσας φύσης. Μια φύση τόσο αγνή και μαγική, που είναι αρκετή για να βρεθεί κανείς εδώ.