Οι λάτρεις των καταδύσεων παγκοσμίως, έχουν τη Μπελίζ, στην Κεντρική Αμερική, στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, και τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μια υποβρύχια καταβόθρα βάθους 124 μέτρων, ως σημείο αναφοράς τους. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μέρος των Κοραλλιογενών υφάλων στη Μπελίζ και είναι γεμάτη με κάθε είδους θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων καρχαριών και άλλων σπάνιων ειδών. Αποτελεί, επίσης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται η μεγαλύτερη θαλάσσια καταβόθρα στον κόσμο.

Τι βρίσκεται μέσα στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα ήταν γνωστή μόνο στους ψαράδες της χώρας. Το 1971, ωστόσο, ο παγκοσμίου φήμης θαλάσσιος βιολόγος Ζακ Κουστώ μελέτησε την τρύπα και την ονόμασε ένα από τα καλύτερα καταδυτικά σημεία στον κόσμο, αναφέρει το grunge.com. Επιπλέον, ο επιστήμονας της NASA, Glyn Collinson, είναι ένας από τους ανθρώπους που βούτηξαν στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα και την περιέγραψαν ως «τη βαθύτερη, βαθιά μπλε τρύπα που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Όπως και άλλες θαλάσσιες τρύπες, λοιπόν, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα ήταν κάποτε μια σπηλιά που κατέληξε κάτω από το νερό πριν από περίπου 10.000 χρόνια στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων, όταν η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει, αναφέρει το grunge.com.

Το 2018, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Φαμπιέν Κουστώ (εγγονός του Ζακ Κουστώ) και μια ομάδα επιστημόνων κατέβηκαν στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα για να μάθουν τι κρύβεται από κάτω. Η αποστολή χρησιμοποίησε δύο υποβρύχια με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, ώστε να καταγραφεί ένας τρισδιάστατος χάρτης της τρύπας. Κοντά στο κάτω μέρος της τρύπας, η ομάδα μπόρεσε να δει σταλακτίτες, οι οποίοι είναι συνηθισμένοι σχηματισμοί σε σπηλιές αποδεικνύοντας ότι το σπήλαιο κάποτε δεν ήταν υποβρύχιο, σύμφωνα με το CNN.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ένα στρώμα υδρόθειου περίπου 91 μέτρα μέσα στην τρύπα. Σύμφωνα με την Erika Bergman, ωκεανογράφο που ήταν μέλος της ομάδας, όλο το φως από ψηλά μειώνεται σε αυτό το επίπεδο και όλα γίνονται τελείως σκοτεινά. Η ομάδα ήταν επίσης στην ευχάριστη θέση να αναφέρει ότι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι αρκετά καθαρή με μόνο ελάχιστα κομμάτια πλαστικού σκόρπια εδώ κι εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι παρά τη δημοτικότητα της Μεγάλης Γαλάζιας Τρύπας παγκοσμίως υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν πραγματοποιήσει καταδύσεις στα βάθη της και έχουν καταφέρει να βγουν από αυτά ζωντανοί.