Η Μάνη είναι από εκείνους τους τόπους, που όσο κι αν προσπαθήσεις ή όσο κι αν δεν θέλεις, στο τέλος θα σε μαγέψουν. Είναι η γοητεία της τραχιάς γης, του επιβλητικού και ταυτόχρονα λιτού και απέριττου τοπίου, που μαγνητίζει σας άλλες σειρήνες τους επισκέπτες της, κάνοντάς τους να επιστρέφουν σε αυτή ξανά και ξανά.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες υιοθετούν τη φιλοσοφία του road trip με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά αυτόν τον, κατά κοινή ομολογία, μαγικό τόπο. Και ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν τους περισσότερο γνωστούς προορισμούς της Λακωνικής Μάνης -Λιμένι, Οίτυλο, Αρεόπολη, Γερολιμένα- υπάρχει ένα χωριουδάκι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ήρεμη δύναμη, στο νοτιότερο σημείο της Λακωνίας.

Μάνη: Το χωριό- ήρεμη δύναμη που θα σας εκπλήξει ευχάριστα

Φωλιασμένο σε έναν μικροσκοπικό κόλπο, σε απόσταση 64 χλμ. από το Γύθειο, το Πόρτο Κάγιο είναι ο προορισμός που αυτό το καλοκαίρι θα γίνει το προσωπικό σας ησυχαστήριο. Το γραφικό ψαροχώρι συναντάται σε απόσταση αναπνοής από το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το ακρωτήρι Ταίναρο, και διακρίνεται για την ηρεμία και τη γαλήνη που το χαρακτηρίζουν.

Οι διακοπές στο Πόρτο Κάγιο μετατρέπονται σε πραγματική εμπειρία ζωής μακριά από όλους και απ’ όλα, με τους νωχελικούς ρυθμούς που επικρατούν εδώ να σας κάνουν να πιστεύετε ότι ακόμη και ο χρόνος έχει σταματήσει. Ο φυσικός απάνεμος όρμος του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί ήρεμο αραξοβόλι για σκάφη και ιστιοπλοϊκά που πλέουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σε κοντινή απόσταση από το Πόρτο Κάγιο βρίσκονται και τρεις υπέροχες αμμουδιές για αξέχαστα μακροβούτια σε ένα επιβλητικό τοπίο που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Μόλις βρεθεί κανείς στο Πόρτο Κάγιο επιβεβαιώνει και ιδίοις όμμασι ότι αυτός ο οικισμός αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την πεμπτουσία της μανιάτικης γης, που δεν είναι άλλη από τα πεντακάθαρα και καταγάλανα, σχεδόν διάφανα νερά που παντρεύονται αρμονικά με τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης. Ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία όχι μόνο του νομού Λακωνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου, με φόντο το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο, στο σημείο όπου σμίγουν η Μεσσηνιακή με τη Λακωνική Μάνη.