Από τις πόλεις που σίγουρα μαγεύουν τους επισκέπτες τους, τα Χανιά διαθέτουν όλο το «πακέτο» για μια αξέχαστη εμπειρία που κάνει τους πάντες να τα επιλέγουν ξανά ξανά.

Από τα πρώτα πράγματα που σίγουρα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης τους, μια βόλτα στο Παλιό Λιμάνι, κατά πολλούς το «κόσμημα» της κρητικής πόλης, που μεταφέρει τους ταξιδιώτες πίσω στο χρόνο, στην εποχή της Ενετοκρατίας με τα κτίσματα κατά μήκος όλης της περαντζάδας δίπλα στη θάλασσα να στέκουν αγέρωχοι μάρτυρες της ιστορίας του τόπου.

Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά τα ενετικά νεώρια, γνωστά και ως Αρσενάλια, τα οποία κοσμούν το γραφικό και πανέμορφο Παλιό Λιμάνι της κρητικής πόλης από τον 16ο αιώνα, όταν ο στόλος των Ενετών κυριαρχούσε στη Μεσόγειο.

Κατασκευασμένα με σκοπό σε αυτά να πραγματοποιείται η επισκευή αλλά και η ναυπήγηση νέων πλοίων του βενετσιάνικου στόλου κατά την περίοδο του χειμώνα, πρόκειται για μεγάλες πέτρινες, στενόμακρες κατασκευές με αψιδωτή πρόσοψη μήκους 50, πλάτους 9 και ύψους 10 μέτρων.

Ανοικτά προς τη θάλασσα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εύκολα η είσοδος των πλοίων σε αυτά -σήμερα η θαλάσσια πρόσβαση δεν είναι εφικτή μετά την κατασκευή της προκυμαίας στην αρχή του 20ου αιώνα-, έκλειναν με ξύλινες πόρτες, ενώ επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα στους εσωτερικούς τους τοίχους.

Επί Ενετοκρατίας, μέχρι το 1599, είχαν κατασκευαστεί συνολικά 23 νεώρια χωρισμένα σε δύο συγκροτήματα: 15 στο βόρειο τμήμα του λιμανιού και 7 στο ανατολικό.

Σήμερα, ο επισκέπτης των Χανίων μπορεί να διακρίνει μια «ομάδα» από τα 7 χαρακτηριστικά πέτρινα κτίσματα και ένα ακόμη λίγο δυτικότερα, γνωστό και ως το Μεγάλο Αρσενάλι όπου σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, καθώς και δύο νεώρια από το συγκρότημα του Μόρο (οφείλουν την ονομασία τους στον υπεύθυνο Γενικό Προβλεπτή), στο μυχό του λιμανιού.