Η πλούσια φύση αποτελεί ένα από τα βασικά και ισχυρά πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας. Το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του νομού είναι τα γραφικά και υπέροχα παραδοσιακά χωριά που εντοπίζονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της περιοχής και προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές εικόνες και εμπειρίες.

Μεγάλο Χωριό

Γνωστό για την ξεχωριστή του φυσιογνωμία, με πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια μιας άλλης εποχής, πλακόστρωτους δρόμους, γραφικά σοκάκια και πέτρινες βρύσες, σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση ολόγυρά του, το Μεγάλο Χωριό συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο φημισμένα και όμορφα χωριά της Ευρυτανίας.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου όρους Καλιακούδα, σε υψόμετρο 720 μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από το Καρπενήσι, και αποτελεί ιδανική επιλογή για μια εξόρμηση στην καρδιά της φύσης. Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί εδώ το Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα παρατηρήσει τοπικές ενδυμασίες, χειροποίητα κεντήματα ή εργαλεία από τη γεωργική και κτηνοτροφική ζωή.

Άγραφα

Χτισμένα σε υψόμετρο 840 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος, στην οροσειρά των Αγράφων, τα Άγραφα, στην Ευρυτανία, συναντώνται μετά από, περίπου, δυόμισι ώρες οδήγησης από το Καρπενήσι. Το χωριό «αγκαλιάζεται» από αρκετά βουνά, και εκτός από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του, χαρακτηρίζεται και για τις εκκλησίες με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που μετρούν εκατοντάδες χρόνια ζωής.

Τα πέτρινα καλντερίμια ενδείκνυνται για μια βόλτα… στο χρόνο, ενώ η κεντρική πλατεία των Αγράφων με τα χαρακτηριστικά πλατάνια είναι το σημείο όπου όλοι καταλήγουν, ντόπιοι και επισκέπτες.

Φιδάκια

Τα Φιδάκια αποτελούν ένα από τα πιο απομονωμένα και απομακρυσμένα χωριά της Ευρυτανίας, καθώς συναντώνται σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο του Καρπενησίου. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων υποδέχονται τους επισκέπτες τους στο όμορφο και γραφικό σκηνικό τους, για να τους προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται: ήρεμες και γαλήνιες στιγμές σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα κτίρια, κόκκινες κεραμιδοσκεπές, ζεστοί ξενώνες, γραφικά καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές γεύσεις όπως λουκάνικα, κοντοσούβλι, το φημισμένο προσούτο της Ευρυτανίας, σπιτικές πίτες κ.α., συνθέτουν το απλό μεν, αλλά πανέμορφο δε, παζλ του χωριού το οποίο μαγεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή.