Αν ένας προορισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο ησυχαστήριο, αυτός σίγουρα είναι τα Καπετανιανά στην Κρήτη. Χτισμένα στην κυριολεξία στη μέση του πουθενά, σε ένα φυσικό «μπαλκόνι» σε υψόμετρο 750 μέτρων στα Αστερούσια Όρη, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ζωής σε όσους επιλέξουν να τα επισκεφτούν.

Για να καταλάβει κανείς την ηρεμία και τη γαλήνη που χαρακτηρίζουν το χωριό αρκεί να ανατρέξει στα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου, που λάτρευε τα Καπετανιανά και διατηρούσε το εξοχικό του εδώ, και έλεγε χαρακτηριστικά «όποιος πιστεύει στο Θεό, εδώ μιλάει μαζί του».

Το όνομα του χωριού οφείλεται στους λεγόμενους «καπεταναίους» του χωριού, με την σημαντική προσφορά τους στους αγώνες κατά των Τούρκων, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ιδρύθηκε από Σφακιανούς αγωνιστές, μετά από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη.

Στο νότιο μέρος του νομού Ηρακλείου, λοιπόν, και σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, συναντάται αυτός ο επίγειος παράδεισος, ιδανική επιλογή για ανάταση και αγαλλίαση ψυχής.

Λιγοστοί οι κάτοικοι του χωριού, που ξεχωρίζουν για την αυθεντία και την απλόχερη φιλοξενία τους, όμορφες και γραφικές κρητικές εικόνες, καθώς και θέα στον ορίζοντα του Λιβυκού Πελάγους στα όσα κάνουν τον ταξιδιώτη που θα βρεθεί πρώτη φορά εδώ να τα επιλέξει ξανά και ξανά.

Το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων σε αυτή, όπως πεζοπορία, αναρρίχηση και ποδήλατο βουνού.