Ένας μοναδικός θησαυρός της φύσης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από τις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας στην πόλη της Καστοριάς. Αυτός δεν είναι άλλος από το περίφημο σπήλαιο του Δράκου, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις τη δεκαετία του 1940, όταν διανοίχθηκε και η παραλίμνια διαδρομή.

Οι συστηματικές έρευνες, ωστόσο, για την εξερεύνησή του άρχισαν πολύ αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1960. Μέχρι την εποχή που ανακαλύφθηκε το σπήλαιο ένας μύθος με ένα δράκο κρατούσε το κοινό μακριά από την περιοχή, με τις μανάδες να αποτρέπουν τα παιδιά τους να παίζουν κοντά σε αυτό, καθώς ένας τρομερός δράκος φυλούσε το θησαυρό που βρισκόταν μέσα σε αυτό.

Ο συγκεκριμένος θρύλος είναι και ο λόγος που το σπήλαιο ονομάστηκε σπήλαιο του Δράκου.

Κατά την έρευνα της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, φυσικά δράκος δεν βρέθηκε, ωστόσο βρέθηκαν τα οστά μιας αρκούδας των σπηλαίων που έζησε σε αυτή πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το σπήλαιο διαθέτει έναν περίπατο 300 μέτρων φυσικής διαδρομής με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες να εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Συνολικά, αποτελείται από 10 αίθουσες, 7 υπόγειες λίμνες και 5 διαδρόμους- σήραγγες.