Και φτάσαμε μια ανάσα από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου σε πολλά μέρη της Ελλάδας κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Γλέντι, χοροί, καρναβάλια, ατελείωτο κέφι, τοπικά ήθη κι έθιμα συνθέτουν το αποκριάτικο σκηνικό από άκρη σε άκρη στη χώρα μας.

Κι επειδή πρόκειται για το πρώτο τριήμερο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να αφήσουν το κλεινόν άστυ και να επισκεφτούν κάποιον προορισμό για να γιορτάσουν τις Απόκριες. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλες τις «φυλές». Αν είστε με την παρέα σας και φέτος θέλετε να ξεφαντώσετε, τότε παρακάτω σας έχουμε τους τρεις απόλυτους προορισμούς για το σωστό, το αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Πάτρα

Ε ναι. Άμα δεν ξεκινήσουμε από τη «βασίλισσα του Καρναβαλιού», από πού θα ξεκινήσουμε; Κάθε χρόνο τις Απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάτρα.

Καρναβάλι

Το καρναβάλι της πόλης μετρά δύο αιώνες ιστορίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη με διαφορά αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, καθώς την αχαϊκή πρωτεύουσα κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα. Το πατρινό καρναβάλι δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις (με συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών), το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, την παιδική παρέλαση, κ.α.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος με το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της πόλης.

Αν βρεθείτε, φέτος, νωρίτερα στην Πάτρα, την Πέμπτη (14/3) είναι ο Λευκός Χορός στο Χάραμα και την Παρασκευή (15/3) στο Royal θα λάβει χώρα ο πιο νεανικός Κόκκινος Χορός. Εδώ, ντύνεστε στα λευκά ή στα κόκκινα, αφήνετε τη φαντασία σας ελεύθερη και διασκεδάζετε. Γενικότερα, το τριήμερο αυτό η φάση στην Πάτρα είναι «διασκέδαση μέχρι να βγει ο ήλιος». Τα μπαράκια της πόλης γεμίζουν ασφυκτικά, όπως και οι δρόμοι και οι πλατείες, με ντόπιους κι επισκέπτες να γίνονται ένα και να διακεδάζουν σε καρναβαλικούς ρυθμούς.

Καρναβάλι

Αξιοθέατα στην Πάτρα

Αν βρείτε χρόνο με την παρέα σας, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως το Κάστρο που δεσπόζει πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε και την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πολυούχου της Πάτρας. Ο επιβλητικός Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κέντρου της πόλης και είναι ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια, κι εννοείται ο μεγαλύτερος της Ελλάδας.

Καρναβάλι

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις της οινοποιίας ACHAIA CLAUSS που ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Καθαρά Δευτέρα

Αν παραμείνετε στην Πάτρα την Καθαρά Δευτέρα, ο Δήμος κάθε χρόνο έχει εκδηλώσεις για τα κούλουμα, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε τη Ναύπακτο που είναι σε κοντινή απόσταση με την Πάτρα για μια σύντομη εκδρομή σε μία όμορφη πόλη.

Ρέθυμνο

Φέτος, οι δρόμοι οδηγούν και στο ρεθεμνιώτικο καρναβάλι που είναι αφιερωμένο στις παρέες! Η κορύφωση της καρναβαλικής περιόδου ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου με τις κρητικές παραδοσιακές καντάδες. Το Σάββατο (16/3) δίνεται το σύνθημα για να ξεκινήσει η νυκτερινή παρέλαση, όπου χιλιάδες κόσμου, ντυμένοι με τις παλιές τους στολές, θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στην παλιά πόλη και την Πλατεία Μικρασιατών, για να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη συναυλία.

Καρναβάλι

Η μεγάλη παρέλαση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι μια μοναδική γιορτή για ολόκληρη την Κρήτη. Χιλιάδες καρναβαλιστές, από όλο το νησί παίρνουν μέρος, με τα εντυπωσιακά άρματα να «πλημμυρίζουν» τους δρόμους, με χορούς, γέλια και ατελειώτο γλέντι. Εξάλλου, το κέφι δεν απουσιάζει στο Ρέθυμο, το οποίο γιορτάζει από άκρη σε άκρη, με τους κατοίκους να γίνονται ένα με τους επισκέπτες.

Τα καφενεία είναι γεμάτα και κερνάνε τσικουδιές και μερακλίδικους μεζέδες τους συμμετέχοντες, ενώ στην πόλη υπάρχουν πολλά μπαράκια και μαγαζιά για να διασκεδάσετε, Αν και όπως και στην Πάτρα, έτσι και στο Ρέθυμνο όλοι γίνονται μία παρέα, χορεύοντας στους δρόμους.

Καρναβάλι

Αξιοθέατα στο Ρέθυμνο

Αν βρεθείτε στο Ρέθυμνο είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τις ομορφιές και την ιστορία της ίδιας της πόλης, αλλά και των γύρω χωριών. Η βόλτα στην παλιά πόλη επιβάλλεται, δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Στο ιστορικό κέντρο θα θαυμάσετε μοναδικά μνημεία όπως το χάνι του Παττακού και την οικία Δρανδάκη, καθώς και το τζαμί του Καρά Μουσά πασά.

Μόλις 23 χλμ, μακριά από το Ρέθυμνο βρίσκεται η μαρτυρική Μονή Αρκαδίου, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την κρητική επανάσταση (1866-1869), το Νοέμβριο του 1866. Αξίζει να την επισκεφτείτε, όπως και τα γύρω χωριά που είναι πανέμορφα, όπως οι Μαργαρίτες.

Καρναβάλι

Καθαρά Δευτέρα

Το Ρέθυμνο είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας. Ωστόσο, και τα γύρω χωριά είναι εκπληκτικά και αξίζει να τα επισκεφτείτε. Ειδικά, την Καθαρά Δευτέρα, όπου σε πολλά από αυτα αναβιώνουν τοπικά έθιμα της ημέρας.

Ένα έθιμο, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα. Κάτω από την αυτοσχέδια στολή της καμήλας βρίσκονται δύο άτομα. Την καμήλα οδηγεί στα σοκάκια του χωριού ο καμηλιέρας, ο οποίος βάφει το πρόσωπό του μαύρο και είναι ντυμένος με ρούχα, που θυμίζουν Άραβα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ο καμηλιέρης δίνει εντολές στην καμήλα προσπαθώντας να την οδηγήσει όπου θέλει. Όμως η καμήλα είναι ανυπάκουη και έτσι ο καμηλιέρης τη χτυπά με ένα ραβδί και τη βρίζει. Το έθιμο της Καμήλας συμβολίζει την έκπληξη και τον θαυμασμό των Κρητικών όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά στην Κρήτη καμήλες, που έφεραν οι Άραβες κατακτητές.

Ξάνθη

Ο τρίτος απόλυτος καρναβαλικός προορισμός της χώρας, είναι το ξανθιώτικο καρναβάλι, με δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Κορυφαία στιγμή αποτελούν οι καρναβαλικές παρελάσεις που γίνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

Καρναβάλι

Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης πραγματοποιείται το κάψιμο του τζάρου στο ποτάμι της πόλης, ένα έθιμο που κρατά από τα αρχαία χρόνια. Η φήμη του ξανθιώτικου καρναβαλιού έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στις γειτονικές χώρες. Επισκέπτες από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, έρχονται κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν από κοντά το καρναβάλι ενώ πολλοί συμμετέχουν και στην παρέλαση.

Το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου διοργανώνεται η «βραδινή καρναβαλική παρέλαση», που αποτελεί ουσιαστικά το προοίμιο κι αναπόσπαστο μέρος για την κορύφωση των εορτών. Εδώ, οι καρναβαλιστές συμμετέχουν ντυμένοι με παλαιότερες στολές. Η παρέλαση καταλήγει στην κεντρική πλατεία όπου στήνεται ένα μεγάλο πάρτυ, το οποίο αργότερα μεταφέρεται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα μπαράκια της παλιάς πόλης μέχρι το πρωί.

Καρναβάλι

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πραγματοποιείται η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με χιλιάδες καρναβαλιστές να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.

Αξιοθέατα στην Ξάνθη

Όμως, η Ξάνθη δεν είναι μόνο το καρναβάλι της. Γιατί, πέρα από το αποκριάτικο ξεφάντωμα, η επίσκεψη στην πόλη είναι μία καλή ευκαιρία για να γνωρίσετε τις ομορφιές της και την ιστορία της. Από τα πιο γραφικά σημεία είναι η παλιά της πόλη, το «Μικρό Παρίσι», όπως την αποκαλούν πολλοί. Πανέμορφες γωνιές με γραφικά πέτρινα καλντερίμια -η οδός Αντίκα με διαφορά είναι το πιο κουκλίστικο δρομάκι στην παλιά πόλη-, καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό.

Καρναβάλι

Να επισκεφτείτε και το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης. Επιπλέον, σπουδαίο μνημείο και σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης είναι και το πατρικό του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο, ανακαινισμένο πια, προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλων.

Καθαρά Δευτέρα

Στις γύρω περιοχές αναβιώνουν διάφορα έθιμα, ενώ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τον εορτασμό των κούλουμων. Στα Άβδηρα, που απέχουν περίπου 20χλμ από την πόλη της Ξάνθης,αναβιώνει την Καθαρά Δευτέρα ο «Ανάποδος Γάμος», ένα σατυρικό έθιμο με μεγάλη ιστορία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρή καρναβαλική παρέλαση, μουτζουρώματα και αναβίωση του εθίμου, ενώ στη συνέχεια μοιράζεται παραδοσιακή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα. Κι εννοείται ότι η μέρα ολοκληρώνεται με γλέντι.