Οι αεροπορικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μειώσουν το βάρος στα αεροπλάνα και οι επιβάτες με λιγότερα κιλά μοιάζουν ως ιδανική λύση, ειδικά από τη στιγμή που το φάρμακο Ozempic -αν και για διαβητικούς- κάνει πάταγο γύρω από το αδυνάτισμα.

Συγκεκριμένα, όσο πιο βαρύ είναι ένα αεροσκάφος, τόσο πιο δύσκολο είναι να δουλέψουν οι κινητήρες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερα καύσιμα. Έτσι, αν το αεροπλάνο έχει λιγότερο βάρος -και αν συνυπολογιστούν οι νέοι κανόνες για τα καύσιμα λόγω της κλιματικής αλλαγής-, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Sheila Kahyaoglu, αναλύτρια της Jefferies Financial, θεωρεί πως αν ο μέσος επιβάτης χάσει βάρος, τότε οι εταιρείες θα βάλουν εκατομμύρια στην άκρη, τα οποία θα γλιτώσουν από τα καύσιμα.

Για να υποστηρίξει την θέση της, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το μοντέλο της United Airlines και ανέφερε ότι αν ο κάθε επιβάτης χάσει 10 κιλά κατά μέσο όρο, τότε η εταιρεία μπορεί να γλιτώσει έως και 80 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τα οποία θα πλήρωσε σε καύσιμα.

Ο αγώνας της ενεργειακής ύλης

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται ένας αγώνας, προκειμένου οι αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν πιο φθηνά καύσιμα, που ταυτόχρονα θα είναι φιλικά και στο περιβάλλον. Έτσι, έχουν «πέσει στο τραπέζι» σκέψεις για ηλεκτρικά αεροπλάνα και καύσιμα από υδρογόνο, όμως επειδή δεν υπάρχει ή είναι δύσκολο να παραχθεί η ενεργειακή ύλη, γίνονται διάφορες σκέψεις για το βάρος των αεροπλάνων.

Αρκετά αεροπλάνα έχουν μειώσει το βάρος μέσω νέας σχεδίασης, πιο ελαφρών καθισμάτων -ακόμη και των διαφημιστικών χάρτινων φυλαδίων που μοιράζονται στους επιβάτες-, όμως ακόμη υπάρχει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δίνεται έμφαση στους επιβάτες.

Ωστόσο, λόγω νόμων οι εταιρείες δεν μπορούν να βάλουν όριο στα κιλά κάποιου επιβάτη, οπότε βασίζονται στις μετρήσεις επίσημων οργανισμών, για να διαμορφώσουν τον σχεδιασμό τους. Χαρακτηριστικά, οι αμερικανικές εταιρείες λαμβάνουν δεδομένα για το μέσο βάρος των επιβατών από το CDC.

Μετά την καραντίνα για τον κορονοϊό όμως και των νέων συνθηκών που έχουν αναπτυχθεί, υπολογίζεται ότι ο μέσος επιβάτης έχει παχύνει, χωρίς όμως να υπάρχουν κάπου επίσημα στοιχεία σε βάθος χρόνου. Έτσι, το Business Insider αναφέρει ότι μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τις εταιρείες, διάφορα φάρμακα που βοηθούν στο αδυνάτισμα, ακόμη και αν πρόκειται να δημιουργήσουν σε άλλους τομείς σοβαρές ελλείψεις, όπως το Ozempic που έχουν ανάγκη οι διαβητικοί και δεν βρίσκουν.