Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα φάρμακα το τελευταίο διάστημα. Η σεμαγλουτίδη, που πωλείται με τις επωνυμίες Ozempic και Wegovy, χρησιμοποιείται ως αγωγή για τον διαβήτη τύπου 2, ωστόσο μια «παράπλευρη» δράση του το έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκία και τη γρήγορη απώλεια βάρους. Φαίνεται δε να χρησιμοποιείται κατά κόρον και από πολλούς επώνυμους ενόψει και της καλοκαιρινής «πασαρέλας» στις παραλίες.

Κατά τη χρήση της σεμαγλουτίδης παρατηρήθηκε πως αυξάνεται η αίσθηση κορεσμού, μειώνεται η όρεξη και ενισχύεται η καύση του λίπους. Όμως η υπερβολική και ταχύτατη απώλεια βάρους έχει μια σημαντική παρενέργεια: Τη χαλαρότητα δέρματος, ιδιαίτερα στα πιο καμπυλωτά μέρη του σώματος, αλλά όχι μόνο σε αυτά.

Οι εν λόγω επιπτώσεις της χρήσης της σεμαγλουτίδης έχουν γίνει γνωστές ως «Ozempic Face» και «Ozempic Butt» και σχετίζονται με τη χαλάρωση του δέρματος μετά την απώλεια βάρους. «Αν και ο όρος “Ozempic Butt” είναι νέος, η χαλάρωση του δέρματος μετά την ταχεία απώλεια μεγάλου βάρους δεν είναι», επισημαίνει στο healthline η Γιάνα Αμπελόφσκα, επιμελήτρια φαρμακοποιός στο Click Pharmacy.

Η Αμπελόφσκα δεν εκπλήσσεται που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρήση ενέσεων Ozempic και Wegovy, αναζητώντας τη γρήγορη απώλεια βάρους. Ιδιαίτερα, σημειώνει, εάν βρίσκονται στην αρχή της χρήσης των φαρμάκων.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη σεμαγλουτίδη θα πρέπει να καταλάβουν πως λειτουργεί. «Επιφανειακά, το Ozempic μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης, καθώς η σεμαγλουτίδη ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι το στομάχι είναι γεμάτο ενώ δεν είναι», εξηγεί και προσθέτει:

Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Ενώ η μείωση της όρεξης είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ταχεία απώλεια βάρους, η σεμαγλουτίδη αλλάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται την πείνα. «Στην πραγματικότητα αλλάζει τον μεταβολισμό του σώματός σας και εμποδίζει τον εγκέφαλό σας να στείλει σήματα που σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι και να θέλετε να φάτε», επισημαίνει η Αμπελόφσκα.

Είναι γεγονός πως με τη χρήση της σεμαγλουτίδης τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους είναι γρήγορα, όμως τα σώματά μας χρειάζονται λίγο χρόνο για να καλύψουν τη διαφορά. «Όταν παίρνουμε βάρος, αυτό γίνεται σταδιακά, κάτι που δίνει στο δέρμα μας το χρόνο να επεκταθεί και να τεντωθεί για το επιπλέον βάρος», σημειώνει η Αμπελόφσκα.

«Το δέρμα μας είναι πραγματικά εκπληκτικά ελαστικό, χάρη στην ελαστίνη και το κολλαγόνο. Είναι αυτές οι πρωτεΐνες που το κάνουν να επανέλθει στο φυσιολογικό του μετά από διατάσεις για να ανταποκριθεί σε μια εγκυμοσύνη, για παράδειγμα».

«Αλλά αν χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, το δέρμα σας θα παραμείνει στη χαλαρότερη κατάστασή του, αντί να επιστρέψει αμέσως στην κατάσταση πριν από την αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα εάν είστε υπέρβαροι για αρκετά χρόνια», υπογραμμίζει, εξηγώντας τους λόγους που μετά την χρήση της σεμαγλουτίδης εμφανίζεται χαλαρότητα δέρματος σε ορισμένες περιοχές τους σώματος, ιδιαίτερα στα καμπυλωτά μέρη, όπως η κοιλιά, οι γλουτοί, οι μηροί και τα μάγουλα.

Επίσης η χαλάρωση του δέρματος εξαρτάται και από την ηλικία, από το βάρος, αλλά και το χρόνο που κάποιος ήταν παχύσαρκος ή υπέρβαρος. Η σχέση των εν λόγω παραγόντων είναι ανάλογη με τη χαλάρωση, όσο μικρότερα είναι τα μεγέθη της ηλικίας, του βάρους και του χρόνου, τόσο πιο μικρή είναι η χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση, με τη χρήση της σεμαγλουτίδης για απώλεια βάρους συνίστανται διάφορες θεραπείες για τη σύσφιξη δέρματος, αλλά και υπομονή. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί στο σώμα στο νέο βάρος. Ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης, «η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το δέρμα σας να επανέλθει στο φυσιολογικό μετά την απώλεια βάρους», υπογραμμίζει η Αμπελόφσκα.

Αυτό, εξηγεί, όχι μόνο χτίζει μυς που θα γεμίσουν μέρος του χώρου μετά την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί επίσης να προωθήσει περισσότερη ελαστικότητα στο δέρμα που θα το βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο γρήγορα. Επιπλέον, σημειώνει, η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να κρατήσει το δέρμα πιο σφριγηλό, ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C και E μπορεί να αυξήσει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δίνοντας στο δέρμα σας περισσότερη «αναπήδηση».

Άλλες παρενέργειες της σεμαγλουτίδης

Ορισμένες από τις συνηθέστερες παρενέργειες που μπορούν να συμβούν κατά τη χρήση των φαρμάκων σεμαγλουτίδη περιλαμβάνουν:

  1. Ναυτία: Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, ιδίως στην αρχή της θεραπείας. Συνήθως, η ναυτία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  2. Διάρροια: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονη διάρροια. Αν αυτό συμβεί, είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για την ενυδάτωση και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν η διάρροια είναι σοβαρή ή διατηρείται.
  3. Τοπικός πόνος, ερυθρότητα ή κνησμός του δέρματος: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πόνο, ερυθρότητα, κνησμό ή ερεθισμό στο δέρμα στον τόπο της ένεσης.