Μια παρενέργεια του Ozempic, του φαρμάκου που συνταγογραφείται για τον διαβήτη αλλά χρησιμοποιείται κατά κόρον και για την απώλεια βάρους, έρχεται στη δημοσιότητα. Το θέμα, αν και αναγράφεται στις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακο, αναδεικνύεται μέσα από πλήθος μαρτυριών στα social media, με ανθρώπους να εξομολογούνται πως με τη λήψη του υπέφεραν από έντονες διάρροιες ή το ανάποδο, από έντονη δυσκοιλιότητα.  

Στο Reddit έκανε την εμφάνιση του το thread «sleep shits» και οι αναφορές είναι αποκαλυπτικές για τις δύσκολες ημέρες και νύχτες των ληπτών της σεμαγλουτίδης. Κάθε μαρτυρία συνοδεύεται και από σχόλια «δεν είσαι μόνος» ή «θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ». Κάποιοι περιγράφουν ακόμη και την αδυναμία τους να κρατηθούν με αποτέλεσμα να αφοδεύουν επάνω τους, πριν προλάβουν να πάνε στην τουαλέτα.

Οι κλινικές δοκιμές για το Wegovy, ένα αντίστοιχο φάρμακο με το Ozempic που επίσης χρησιμοποιείται από πολύ κόσμο, έχουν δείξει πως το 30% των ασθενών που το χρησιμοποίησαν εμφανίζουν διάρροια με το φάρμακο και το 24% εμφανίζει δυσκοιλιότητα. Ασθενείς που λαμβάνουν το Wegovy γράφουν στα social media πως είτε «δεν μπορούν να κάνουν κακά για μέρες» είτε «δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι φοβούμενοι ότι κυριολεκτικά θα τα κάνουν επάνω τους».

Πάντως η πιο συχνή παρενέργεια της σεμαγλουτίδης είναι η ναυτία, την οποία αντιμετώπισε το 44% των ατόμων σε κλινικές δοκιμές. Είναι πολλοί οι ασθενείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν επίσης για κρίσεις έντονου εμέτου.

Μιλώντας στο Insider, o Έρικ Γκολντστάιν, γαστρεντερολόγος στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα πεπτικά προβλήματα είναι γνωστές παρενέργειες σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων, ενδεχομένως ωστόσο να διογκώνονται σε υπερβολικό βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό που πρέπει να συμπεράνουν  όλοι είναι πως οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να έχει παρενέργειες οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται από τον ασθενή και τον γιατρό», συμπλήρωσε.

Οι λύσεις στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που προκαλείται από τη σεμαγλουτίδη δεν διαφέρουν από τις κοινές θεραπείες, υπογραμμίζει ο Έρικ Γκολντστάιν: Παρακολουθείτε τη δραστηριότητα του εντέρου σας, μιλήστε με το γιατρό σας για τροποποίηση της θεραπείας ή λήψη νέων φαρμάκων ή αλλαγές στη διατροφή. Στην περίπτωση που οι παρενέργειες είναι τόσο εξουθενωτικές, σκεφτείτε εάν τα οφέλη του φαρμάκου αξίζουν. «Το Ozempic για το σωστό άτομο για τον σωστό λόγο είναι γενικά ένα ανεκτό φάρμακο», είπε ο Γκολντστάιν.