Το USB-C καθιερώνεται ολοένα και περισσότερο, βάζοντας πια γερό πόδι στην αγορά στις τεχνολογίες φόρτισης και διαμοιρασμού δεδομένων.

Πλέον περιλαμβάνεται σε πάμπολλες νέες συσκευές, από laptops και tablets μέχρι και κινητά τηλέφωνα, και δεν θα πάρει πολύ να αντικαταστήσει τους παλιότερους και μεγαλύτερους USB connectors.

Παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είχαν περιγραφεί αναλυτικά ήδη από το 2014, τόσο της επανασχεδιασμένης θύρας όσο και του βύσματος, είναι μόνο τον τελευταίο καιρό που η τεχνολογία προκρίθηκε και έρχεται ολοταχώς να αντικαταστήσει όχι μόνο τα παλιότερα πρότυπα του USB, αλλά και άλλους τύπους συνδέσεων (όπως τα Thunderbolt και DisplayPort). Ακόμα και το audio jack των 3.5mm ελέγχεται αν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το USB-C και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Ένα για όλα λοιπόν και αντίο καλώδια και καλωδιάκια! Μόνο με μερικούς αντάπτορες θα μείνουμε για την ώρα, μέχρι να μη χρειάζονται κι αυτή κάποια στιγμή.

Και το καλύτερο, αντίο στο ομολογουμένως παράξενο, σχεδόν μεταφυσικό, γεγονός πως ό,τι κι αν κάνεις, το USB θα πας να το βάλεις πάντα από τη λάθος πλευρά! Με το νέο πρότυπο, ο Μέρφι θα πάει επιτέλους σπίτι του, καθώς και η συνδεσιμότητα είναι αναστρέψιμη αλλά και ολόιδιες οι δυο άκρες του καλωδίου…

Μια νέα σύνδεση που την είπαν USB-C

shutterstock494859808

Το USB Type-C είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από το micro USB, κι όμως μπορεί και υποστηρίζει όλα τα συναρπαστικά νέα πρότυπα της τεχνολογίας, όπως το USB 3.1 και το USB PD (USB power delivery). Χρειάζεται όμως λίγη ανάλυση εδώ.

Η κλασική θύρα USB που ξέρουμε είναι η Type-A. Ακόμα και όταν προχωρήσαμε από το πρότυπο USB 1 στο USB 2 και από κει στο σύγχρονο USB 3, οι θύρες και τα βύσματα παρέμειναν ίδια. Μεγάλα και με μόλις έναν σωστό τρόπο σύνδεσης, που τον ξέρουμε καλά όλοι κάθε φορά που βάζουμε ανάποδα το βύσμα.

Όσο οι συσκευές γίνονταν όμως μικρότερες και πιο φορητές, οι μεγάλες θύρες USB δεν χωρούσαν πια. Κι έτσι νέοι τύποι συνδεσιμότητας σκαρώθηκαν, που τους ξέρετε ως micro και mini USB, Type-Β δηλαδή. Μόνο που πια καταλήξαμε με περισσότερα καλώδια και θύρες απ’ όσα θα θέλαμε στην τεχνολογική μας καθημερινότητα, κι αυτό ακριβώς έρχεται να θεραπεύσει το Type-C, μια μικρή θύρα USB (στο 1/3 περίπου της κλασικής USB) συμβατή με όλους τους κατασκευαστές που θα μπορεί να συνδεθεί στα πάντα, από εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και φωτογραφικές μηχανές μέχρι εκτυπωτές και ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς. Ακόμα και το κινητό σου θα φορτίζεις χωρίς πρόβλημα.

Με ίδιο βύσμα και στις δύο του άκρες, το USB-C είναι η ευέλικτη σύνδεση που λαχταρούσαμε ως καταναλωτές, προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες, περισσότερη ισχύ και μικρότερο μέγεθος, λύνοντας ταυτοχρόνως το προαιώνιο πρόβλημα της μη αναστρεψιμότητας των καλωδίων USB. Συνδέεται και από τις δύο όψεις και δεν απαιτεί περιττές περιστροφές για να πετύχεις τον σωστό προσανατολισμό. Όσες φορές και να το πεις, δεν χάνει με τίποτα τη μαγεία του!

AP_446497214823

Τόσο μικρό που να μπορεί να συνδεθεί σε κάθε συσκευούλα αλλά και τόσο δυνατό που να υποστηρίζει κάθε περιφερειακό που θες να συνδέσεις στον φορητό σου, είναι συμβατό ακόμα και τα πρωτόκολλα των εναλλακτικών τρόπων σύνδεσης, τεχνολογιών όπως τα HDMI, VGA και DisplayPort δηλαδή. Ακόμα και η Apple το υιοθέτησε (και μάλιστα πρώτη), επιτρέποντάς μας να συνδέουμε στην ίδια θύρα τα πάντα (μέσω μετατροπέων πάντα!), από HDMI και VGA μέχρι και USB Type-A. Και το καλύτερο: η θύρα χρησιμοποιείται ακόμα και για τη φόρτιση της συσκευής, όπως κάνει εδώ και δυο χρόνια το MacBook (αλλά και το Chromebook της Google) που φορτίζει από τη θύρα USB-C!

Για την ώρα, οι περισσότερες υπολογιστές θα έχουν και θύρες USB Type-C και τις παλαιότερες Type-A για την ομαλότερη μεταβατική κατάσταση. Σύντομα όμως όλοι οι παλιοί θα είναι παρελθόν…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.