Η Microsoft κυκλοφόρησε άμεσα μια ενημέρωση λογισμικού για να κλείσει ένα κενό ασφάλειας που εντοπίστηκε στο δημοφιλές, παγκοσμίως, πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer και το οποίο ήδη έχουν εκμεταλλευτεί κάποιοι κακόβουλοι χάκερ.

Το «μπάλωμα» με την ονομασία «Fix It» (το οποίο οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» από τη διεύθυνση http://support.microsoft.com/kb/2887505 και στη συνέχεια να εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους), αφορά τις εκδόσεις 6 έως 11 του Internet Explorer.

‘Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των χρηστών που δέχτηκαν κυβερνοεπίθεση. Η εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για ορισμένες «υπερβολικά περιορισμένες και στοχευμένες επιθέσεις», παρόλα αυτά, προκειμένου να προστατεύσει τους πελάτες, προχώρησε επειγόντως στο κλείσιμο της «τρύπας». Η φύση του κενού ασφαλείας δεν αποκαλύφθηκε για να μη «δώσει ιδέες» σε άλλους χάκερ.

Ειδικοί στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας δήλωσαν ότι οι χρήστες θα πρέπει είτε να εγκαταστήσουν άμεσα το «Fix It», είτε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer (και να στραφούν προσωρινά σε κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα πλοήγησης), ώσπου η Microsoft να κυκλοφορήσει μια κανονική ενημέρωση ασφάλειας (security update), η οποία θα εγκατασταθεί αυτόματα μέσω της υπηρεσίας Windows Update του υπολογιστή. Μια τέτοια επίσημη ενημέρωση θα πρέπει να αναμένεται σε δύο έως τρεις εβδομάδες.