Ακόμα δεν έχουν καλά-καλά καθιερωθεί τα δίκτυα 4G ως πρότυπο στην Ευρώπη, στην Αγγλία όμως ήδη σκέφτονται από τώρα την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις του ολοένα και αυξανόμενου όγκου δεδομένων.

Οι απαραίτητες έρευνες θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Έρευνας Επικοινωνιακών Συστημάτων του πανεπιστήμιου του Surrey, με την συνεργασία της Huawei, της Samsung, της Telefonica Europe και της Fujitsu Laboratories Europe. Το κέντρο έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 35 εκατομμύρια λίρες για τους σκοπούς της έρευνας, χρήματα που προέρχονται από τον προϋπολογισμό τους κράτους για ανάλογες έρευνες στους τομείς της μεταλλουργίας, της υγειονομικής περίθαλψης, τις βιοεπιστήμες και την χημεία.

Ο καθηγητής Rahim Tafazolli, επικεφαλής των ερευνητών είπε πως δεδομένης της τεράστιας αύξησης των τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας και της χρήσης δεδομένων, η έναρξη εργασιών σε μελλοντικά standards τεχνολογίας το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι φορητές συσκευές γίνονται ο προτιμώμενος τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο» εξηγεί ο Tafazolli. «Τέτοια άνευ προηγουμένου αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων απαιτεί την επείγουσα εισαγωγή νέων 5G τεχνολογιών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το περιορισμένο φάσμα των υφιστάμενων συχνοτήτων».

Ο καθηγητής παραδέχτηκε πως «παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε ενεργό ρόλο στην δημιουργία των προτύπων 2G (GSM), έχουμε μείνει πίσω στις επόμενες γενιές 3G και 4G», ενώ συμπλήρωσε πως η έναρξη των εργασιών για δίκτυα 5G θα βοηθήσει την χώρα να πρωτοπορήσει. «Συνεργάτες του Πανεπιστημίου χαρακτήρισαν αυτήν την πρόταση ως μια τεράστια ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανακτήσει μια παγκόσμια ηγετική θέση στην ανάπτυξη τεχνολογιών 5G».

Την ίδια στιγμή αναλυτής της Ovum Telecoms αποκάλυψε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο για τεχνολογίες 5G από την Διεθνή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πως ακριβώς θα προχωρήσει η έρευνα και η ανάπτυξη τους. Θεωρεί πάντως πως η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.